Altın fiyatlarındaki yükselişin ardından yaşanan kıpırdamayla yeniden düşüşe geçen altınlarını bozdurmak isteyen Düzceli vatandaşlar, kuyumcularda altınlarını bir türlü bozduramıyor. Hemen hemen bütün kuyumcuları gezen vatandaşlar, altınlarını bozduramadan evlerine geri dönüyor.

Biz de altında yaşanan bu sıkıntıyı vatandaşların yoğun ısrarlarından dolayı dikkate aldık ve bu sorunun neden kaynaklandığını Düzce Kuyumcular Odası Başkanı Serkan Sezen’e sorduk. Sezen, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Biz de vatandaşlara düşük fiyat vermek zorunda kaldık”
Sezen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 “Sadece Düzce’de bu olay olmadı. İstanbul’da ve Türkiye’nin bir çok şehrinde bu sıkıntı yaşanıyor. Çünkü takdir edersiniz ki vatandaşlar da altın çok yükseldi ve haklı olarak bir daha bu kadar çıkmaz diye kuyumculara, döviz bürolarına akın ettiler. Altını bozduramıyoruz çünkü elimizde yeterli para yok. O kadar yüksek derecede paramız olmadığı için altınları bozduramadık. Bunun için İstanbul’la bağlantı yaptık fakat İstanbul’da aynı bizim Düzce’de vatandaştan aldığımız gibi düşük fiyatla verdi bize ve biz de o fiyatı vatandaşa yansıttık. Sıra olayı dedikleri de İstanbul’dan altın paralarının gelmesini beklediğimiz için yapıldı. Düzce’den aldığımız hurda altını İstanbul’a sattık ve oradan paramızın gelmesini bekledik.  Bir de takdir edersiniz ki vatandaşlar şöyle bir şikayette bulundu. İnternetten baktıkları fiyatla Düzce’de bozdurdukları fiyatın aynı olmadığını söylediler. Bu, bizim içinde geçerli, biz de elimizdeki altınları İstanbul’a düşük verdik. İstanbul da kendini koruma altına aldı. İstanbul’daki toptancılardan bahsediyorum.  Biz de vatandaşlara düşük fiyat vermek zorunda kaldık.”

“Herkes satışlarını ve alışlarını ona göre yapmaya çalışıyor”
Altındaki yükselişin nedenine de değinen Sezen, açıklamalarına şu cümlelerle devam etti:

 “İnsanların altın alacak pek gücü kalmadı. Altın zaten bu yükselmeden önce de yüksek fiyatlardaydı. Altın zaten enflasyonun, ekonominin çok üstünde kalıyor. Altına yapılan zamma bakın bir de asgari ücrete gelen zamma bakın, maaşlara gelen zamma bakın veya esnafın kazandığı zamma bakın aynı şey değildir. Altın piyasanın çok üzerindedir. Dünyada altın yükselmiyor. Örneğin Avrupada altının gramı 4 avroysa 4 sene öncede aynı 10 sene öncede aynı hatta düşüyor. Ama bizim ülkemizde dış güçlerin etkisiyle dolar yükseliyor. Dolardan, avrodan dolayı bizim ülkemizde altın da yükselmek zorunda kalıyor. Çünkü altın dışarıdan dolarla alınıyor. 5 dolar on lirayken altın on lira oluyor, 5 dolar on beş lirayken altın da on beş lira oluyor. Ne altıncıların, ne de hükümetin hiçbir şekilde altının yükselmesinde suçu yok. Bu tamamen dövizin yükselmesinden kaynaklanıyor. Şu an çok oynak bir piyasa var, bir yükseliyor, bir düşüyor. İlerleyen günlerde ne olacağını kimse bilemez. Herkes kendi gardını almaya çalışıyor. Herkes satışlarını ve alışlarını ona göre yapmaya çalışıyor.”

Haber: M. AYDIN