Uzun süredir gündemde olan ekmeğe zam uygulamaya konuldu. Fiyatla birlikte ekmeğin gramajı da arttı. 1 TL'den satılan 250 gram ekmek bugün itibariyle 350 gram olarak 1.5 TL'den raflardaki yerini aldı. 75 kuruş iken fiyatı 1 TL'ye yükseltilen simitten sonra ekmeğe gelen zam vatandaş cephesinde tepkiyle karşılandı.

Artan maliyetleri gerekçe gösteren Fırıncılar Odası'ndan uzun süredir ekmeğe zammın kapıda olduğu yönünde sinyaller geliyordu. Geçtiğimiz yıl yapılması planlanan zam, gelen eleştiriler üzerine uygulamaya konmamış ve ekmek fiyatı 1 lirada tutulmuştu.

Oda Başkanı zam sinyali vermişti

Geçtiğimiz Şubat ayında kameraların karşısına geçen Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz, Düzce’de ekmeğin 3 yıldır 1 TL’den satıldığını hatırlatarak artan maliyetlerden dolayı 350 gram ekmeğe yüzde 4 zam yapmayı düşündüklerini ifade etmiş, zamlı fiyatla birlikte 350 gram ekmeğin 1,5 TL’den satılmasının planlandığını belirtmişti. Ancak tepki gören bu açıklama sonrası fiyatlar sabit kalmıştı.

Bakan "Fiyat artışını gerektirecek bir durum yok" demişti

2015'in son günlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ı makamında ziyaret eden Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da son günlerde un fiyatlarındaki spekülatif fiyat artışları ile istihdam, akaryakıt, elektrik ve diğer girdilerdeki fiyat artışları sebebiyle esnafın rahat olmadığını dile getirmiş, ancak Bakan'dan "Şu an itibarıyla gerek buğday fiyatları, gerek stoklarımız, gerekse piyasa koşulları açısından fiyat artışını gerektirecek bir durum yok." açıklaması gelmişti. Tüm bu gelişmelerin ışığında rafa kalktığı sanılan zam, bugün itibariyle uygulama kondu. Halkın temel besin maddesi olan ekmek, 100 gramlık gramaj artışı ile birlikte 1.5 TL'ye yükseldi. Düzce Fırıncılar Odası yeni tarifeyi fırınlarla birlikte ekmek satışı yapılan tüm market ve bakallara gönderdi.


Haber: C. ÜSTÜNER