Düzce'de üretim yapan firmaların çoğunun İstanbul merkezli olması ve buna bağlı olarak ihracat rakamlarının İstanbul'da gözükmesi Düzce'deki bir çok sivil toplum örgütü tarafından eleştirilmeye devam ederken son olarak İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı ilk 500 firma arasına Düzce’den sadece 1 firmanın girmesi tartışmaları yeniden alevlendirdi. Konu hakkında sorularımızı yanıtlayan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, dış ülkelerdeki duruma dikkati çekti.

Dışarıdaki ilişkilerimiz, Düzce’de üretim yapanlara isabet etmiş olabilir

Sonuçlarda birçok kriterin göz önünde bulundurulduğunu belirterek değerlendirmede bulunan Çakır, dışarıdaki ilişkilerin ihraç edilen ve üretimi Düzce’deki firmalar tarafından yapılan ürünlere isabet etmiş olabilme ihtimalinden söz etti. “Türkiye’de ilk 500’e mesela bir firma giriyor. O firmanın üretimi Düzce’de olurken toplam ihracatını İstanbul kaleminden yapıyor. İstanbul envanterine kaydoluyor. Açıklanan verilerde Düzce’deki firma sayısının 1 olarak ifade edilmesinde ‘Böyle bir sebep var mı?’ onu tam bilmiyorum. Genelde ihracat noktasında, dış ülkelerle yaşadığımız ikili ilişkilerde kimi ülkelerle gerilmesi, kimi ülkelerle de bazı mesafelerin konması sebep olabilir. Tabii gönül ister ki bir tane firma değil, daha önceki yıllarda olduğu gibi 7-8 tane olarak açıklanan firma sayısı 10’a ya da 15’e çıksın. Genelde söylenecek söz, Düzce’deki üretim yapan firmalarla alakalı olabileceğini düşünenlerdenim. Bunun Türkiye ekonomisi çarpan etkisiyle beraber, dışarıdaki ilişkilerimizin bazı ihracatlarda özellikle Düzce’de üretim yapanlara isabet etmiş olabileceğini tahmin ediyorum. Tabii ki bu arzu edilen bir şey değildir.”

İhracat sıralamasını kesecek kadar sanayicinin sıkıntısı yok

Düzce’deki sanayicinin ihracat listesine giremeyeceği kadar sıkıntı içerisinde olmadığını düşünen Çakır, ellerinde bu konuyla alakalı çarpıcı bir veri olmadığını aktardı. “Sıkıntı anlamında Düzce’de ihracatçı 6-7 firmanın ihracat sıralamasını kesecek şekilde Düzce’deki sanayicinin bir sıkıntısı olduğu kanaatinde değilim. Bu konuda çok çarpıcı, ‘İhracat yapabiliyordu. İlk 500’e giriyordu. İhracatının azalmasıyla sıralaması şu kadar geriye düştü. Sebepte Düzce’de sanayicinin şu sıkıntıları vardır.’ diyebilecek benim gördüğüm böyle bir bilgi henüz yok.”

Tekstilde işçi çıkarmaların nedenlerinden birisi Rusya ilişkileridir

Tekstilde ise ülkenin genelindeki ihracat kalemindeki azalmanın en fazla etki ettiği alanlardan bir tanesinin Düzce olduğuna değinen Başkan Çakır, Rusya-Türkiye ilişkilerindeki gelişmelerin işçi çıkarmaların bir nedeni olabileceğini dile getirdi. “İşten çıkartmalarda diğer sektörlere göre tekstil sektöründe fazla oldu. Tekstil sektörü bildiğiniz üzere iş sayısını daha çok asgari ücretle çalıştıran bir alan dolasıyla işçi alması da çıkarması da kolay oluyor. İhracat sektöründeki verilerde yaşanan gerilemenin kısmen tekstil sektörüyle alakalıdır. Rusya meselesi ciddi etkendir. Bu konu tekstil sektöründe işçi çıkartmalara neden olmuş mudur? Belki tek başına değil ama sebeplerden bir tanesidir.”

Çakır sözlerini Düzce’de aynı zamanda farklı illerde de üretimde bulunan firmaların İstanbul’da gümrükleyerek ihraç ettikleri ürünlerinin türüne, bizde azalan firmaların nerelerde üretim yaptığına bakmak gerektiğini ifade ederek tamamladı.

Ankete de konu olmuştu

Öte yandan 2011 yılında Doğu Marmara Bölgesi’'nin ekonomik yapısını tespit etmek için harekete geçen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, bölgede faaliyet gösteren firmaların ticari merkezlerinin İstanbul’'da yer alması nedeniyle gerçek ithalat-ihracat rakamlarına ulaşmak için anket çalışması yapmıştı. Anket çalışması ile Düzce'nin de aralarında bulunduğu 5 ilin gerçek ihracat ve vergi verilerinin saptanmasını ve Marmara Bölgesi'nin gerçek dış ticareti ve vergi gelirlerinin belirlenmesi hedeflenmişti.

Haber:Y.SEVER