‘Ramazan ayında yeniden zam gelmesi bekleniyor’

İlimizde birçok şubesiyle faaliyet gösteren Olgun Kırmızı Beyaz Et ve Tavuk Ürünleri Ticaret Sanayi ve Limited Şirketi Kurucularından Okan Acar, et tüketimindeki son durumdan, tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlara kadar birçok konuda sorularımızı yanıtladı.

Acar, kırmızı ve beyaz et fiyatlarının piyasadaki artışlardan payını aldığını belirterek, ‘Beyaz etin hammaddesi yurt dışından geldiği için dolara endeksli. Akaryakıt fiyatının da artmasıyla beyaz ette Nisan ayının başlangıcından bu yana yüzde 35 zam yaşandı. Ramazan ayında yeniden zam gelecek gibi görünüyor. Ancak bizler üretici firma olarak tüketiciyi korumak adına ve enflasyonla mücadele kapsamında elimizden geleni yapıyoruz. Beyaz ette yüzde 10’luk indirim kampanyamız var’ dedi.



‘45 liranın altında satılan kıymanın sağlıklı dana eti olma ihtimali yoktur’

Kırımızı etle ilgili de sorularımızı yanıtlayan Acar, son 1 aydır kırmızı ette de yüzde 20’lik artış meydana geldiğine dikkat çeken Acar, dışarıdan kesinlikle et almadıklarını ve sadece belediyenin kesim hanesinde dana kestiklerini dile getirdi. Dışardan et alımına sıcak bakmadıklarının altını çizerek sözlerini sürdüren Acar, işyerinin veteriner hekimi nezaretinde kesimlerin hijyenik şartlarda yapıldığını vurguladı.

Piyasada kırmızı et fiyatlarının yerine göre yüzde 10-15 oranında değiştiğini ancak ucuz olmasının sağlıklı olması anlamına gelmediğini açıklayan Acar, şöyle konuştu;

‘Bir ürünü alırken sadece fiyatına bakmak yetmez kalitesine de bakmak gerekir. Kiloda 7-8 lira fark az değildir elbette. Ancak bugünün şartlarında eğer bir kilo kıyma 44- 45 liranın altında satılıyorsa bu kesinlikle sütten kesilmiş inek etidir, sağlıklı dana eti olma ihtimali yoktur.’



‘Sadece fiyatına bakmakla yetinmeyin!’

İnsan sağlığının, kalite ve hijyenin kendileri için en önde geldiğini söyleyen Acar, fiyatı dolayısıyla beyaz etin daha fazla tercih edildiğini belirtti. Kırmızı etin her mutfağa giremediğini dile getiren Acar, beyaz et tüketiminin daha yüksek olduğunu ifade etti. Baharın gelmesi ile et ve tavuk fiyatlarının artmasının normal olduğunu çünkü işlerinin mevsimsel olduğunu belirten Acar, düğün ve sünnetleri artması ve mangal ve piknik sezonunun açılmasıyla işlerinin otomatik olarak arttığını söyledi.

İlk önce Veteriner Hekimleri tarafından kendi içlerinde denetlendiklerini, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından da ansızın denetimlere gelindiğini ifade eden Acar, bugüne kadar hiç ceza almadıkları gibi teşekkür aldıklarını da sözlerine ekledi. Acar ayrıca Bolu Sedan kuzusu da sattıklarını dile getirdi.



Raf ömrü az olan ürün alırken dikkat!

Et alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler aldığımız Olgun Piliç Veteriner Hekimi Gürdal Güler, öncelikle son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Et gibi raf ömrü uzun olmayan ürünlerde son kullanma tarihine 2-3 gün dahi olsa bile bu ürünlerin alınmaması gerektiğini dile getiren Güler, ‘Kırmızı et alırken görsel olarak canlı kırmızı ve solmamış ürünlerin alınmasını öneriyoruz. Uzun süre dışarıda bekletmesinler. Eğer hemen kullanılmayacaksa -18 derecede dolaplarına koysunlar. Beyaz etle ilgili olarak da beyaz etin kırmızı ete göre raf ömrü daha az. Gıda zehirlenmelerinin çoğu bozulmuş tavuk etinden olur. Hemen buzdolabına konmalı. Sadece fiyata bakmamak gerekir. Kaliteye ve hijyene dikkat edilmeli’ şeklinde konuştu.

Haber: S.AYAN