Düzce ve ilçelerinin en önemli geçim kaynaklardan biri olan fındığın rekoltesi bu yıl 53 bin ton olarak açıklandı. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Düzce İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından açıklanan rekolte tahmininin tutmayacağını savundu.


TAHMİN TUTMAYACAK!


Öztürk, “Düzce ilinde fındık sorunu yıllardan beri sürüp geliyor. Türkiye fındığının yüzde 10’u ürettiğinden birinci sıraya çıkmıştır. İl tarım müdürlüğü ile yaptığımız çalışma sonunda Düzce’de 53 bin ton bekleniyor. Bu tahmin ancak bu tahminin tutmayacağını düşünüyoruz. Çünkü köylerde bahçelerde değişik bir ürünle karşı karşıya olduğumuzu gördük. Bunun da 30 Mart akşamı meydana gelen don olayından kaynaklandığını düşünüyoruz. Fındığın 53 bin tona ulaşmayacağını tahmin etmekteyiz.” dedi.


EMANETE VERMEYİN


Doğu Karadeniz’e göre Düzce ve bölgesindeki fındık rekoltesinin daha iyi olduğuna dikkat çeken Öztürk, çiftçilerin bunu fırsata dönüştürmesi gerektiğini dile getirerek bazı tavsiyelerde bulundu.

 

Öztürk, “Doğu Karadeniz’den çok çok iyiyiz. Çiftçilerimiz bunu çok iyi kullanmalılar. Öncelikle çiftçilerimizin emanete fındık vermemelerini tavsiye ediyoruz. Bazı çiftçilerimizin fındık haşatına çok erken başladıklarını görüyoruz. Erken hasata başlandığında randıman düşüyor. Devletin belirlediği tarihlerden önce fındık toplamalarını tavsiye ediyoruz. Avrupa’dan fındıklarımız alfa toksinden dolayı geri geliyor. Bunun da nedeni yağmurlu havalarda çuvallarda bekletilen fındık. Naylon çuvallarda bekletmesinler. Devletin önemle üzerine durduğu çocuk işçilerin bahçelerde çalıştırılmaması. Çocukların yeri oyun bahçesidir, gezmektir. Çocukların çalıştırılmasına bizde karşıyız.” Diye konuştu.


“Bu yıl fındıkta lideriz.” Diyen Öztürk, üreticilerin geçmiş yıllarda yaptıkları hatayı tekrarlamamalarını ifade etti ve pazara erken fındık indirmemesini istedi.

 

 

Haber;S.Kaşkır