Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi; “Sürdürülebilir Fındık Üretiminde Verim ve Kalitenin Arttırılması, Entegre Mücadele Yöntemleriyle İyileştirme Hedeflerinin Gerçekleştirilmesi” projesi kapsamında bir gıda firması ve İstanbul İhracatçı Birlikleri ile iş birliği sözleşmesi imzaladı.

Rektörlük makamında gerçekleştirilen imza törenine; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, firmanın Genel Müdürü Muzaffer Taviloğlu ve davetli konuklar katıldı.
İş birliği sözleşmesini Düzce Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, firma adına Genel Müdür Muzaffer Taviloğlu ve İstanbul İhracatçı Birlikleri adına ise Ali Haydar Gören imzaladı.



Hedef; maliyetleri düşürmek, karlılık oranını arttırmak

Bu çalışma ile Türkiye’ye stratejik ve ekonomik katkısının yanı sıra bölge insanları için de önemli bir geçim kaynağı olan fındığın, mevcut üretim koşullarındaki maliyetlerinin düşürülmesi, karlılık oranının arttırılması ön görülüyor. Ayrıca bölgede kadının ekonomik ve toplumsal hayata katılımıyla bölgesel kalkınmanın güçlenmesi amaçlanıyor. İşbirliğinin köylerden şehre göç üzerinde de olumlu etkisi olacağı tahmin ediliyor. Fındık üretim bölgelerinde uygulamaya alınması neticesinde köyden kente göçün tersine hareketi tetikleyebileceği, kırsalda yaşam kalitesinin artmasına etki edebileceği de ön görülüyor.



Zararlılarla mücadelede alternatif yöntemler araştırılacak


Tüm bunların yanı sıra iş birliği sözleşmesi ile fındık üretim alanlarında etkili ana hastalık ve zararlılarla mücadelede alternatif yöntemlerin araştırılması, geliştirilmesi ve uygulanabilirliği, gereksiz kimyasal kullanımının azaltılarak çevreye zararın indirgenmesi, kültürel işlem uygulamalarının iyileştirilmesi, doğal dengenin korunmasına yönelik çalışmaların arttırılması ile verim ve kalitede artış planlanıyor.

Yapılacak çalışma ile uygulamaların bölge üreticileri tarafından proje bahçesinde gözlemlenmesi sonucu bu alanda çalışmaların artması, yeniliklerin benimsenerek geniş kitlelerce kabul görmesi, verim ve kalitenin artırılması ile dünya pazarına etkisi hedefleniyor.

Haber: C. ÜSTÜNER