Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 49 ilde uyguladıkları teşvikin 2008 yılı sonunda bitmiş olması gerekirken, bunun o dönem aldıkları 1 yıllık uzatma kararı nedeniyle 2009 yılı sonu itibariyle bittiğini anımsattı.

Haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgesel ve sektörel bazda düşünülmüş ve kurgulanmış çok kapsamlı yeni bir teşvik sistemi açıkladığını hatırlatan Babacan, şöyle devam etti:

'O yeni teşvik sistemini uygulamaya başladıktan sonra özellikle yeni yapılacak yatırımların hali hazırda o bölgedeki tesislerle bir haksız rekabet içerisine düşmesini de önlemiş olmamız gerekiyor. Dolasıyla biz bunu EKK'da çok detaylı bir şekilde ele aldık, bütün alternatifleri çalıştık ve en sonunda Başbakanımıza üzerinde çalıştığımız alternatifleri sunduk. Maliye Bakanlığının bugün ya da yarın Meclise gönderilecek bir yasası var, onun içerisine koyduğumuz bir maddeyle 5084 ile 49 ilde teşvik uygulamasında sadece sosyal güvenlik primi desteğini devam ettirme kararı aldık.'

Babacan, diğer teşvik unsurlarını 2009 yılı sonu itibariyle bitirmiş olduklarını belirterek, 'Ancak 2006-2007-2008 bu tarihlerde kurulan yeni işletmeler için 5 yıllık bir hak var, bu devam ediyor. 5084'de uygulamadaki 1 yıllık süreyi 3 yıl yapıyoruz. Bunu 3 yıllığına uzatma kararı aldık, 2012 sonuna kadar. 2012 sonu geldiğinde bu 49 il uygulaması artık yeni-eski tesisiyle bitmiş olacak' dedi.