5084 sayılı Teşvik Yasası’nın uygulanmasını sağlayan genelge ve tebliğin iptalinin ardından oluşan hukuki boşluğun nasıl doldurulacağı konusu henüz açıklığa kavuşmadı. Yeni durumun açıklık kazanmaması nedeniyle gerek muhasebeci ve mali müşavirler, gerekse işadamları şaşkın...

Genelge ve tebliğin iptali, devletin teşvik yasasının uygulandığı illerde faaliyet gösteren yatırımcılara vergi indirimi, enerji desteği ve sigorta primlerinin önemli bir bölümünün devlet tarafından karşılanmasının önüne geçerken, teşvikli bölgelere yatırım yapan işadamları yeni uygulamanın nasıl olduğunu bilemedikleri için tedirginlik yaşıyor.

İptal kararının açıklandığı ilk günlerde siyasilerin yaptıkları ilk açıklamalar ile yeni bir genelge ve tebliğ yayınlanabileceğini söyleyerek tansiyonu düşürmeye çalışmalarına rağmen henüz konu hakkında resmi bir açıklama gelmedi. Şu anda Teşvik Yasası’ndan faydalanan hiçbir işletme ve bu işletmelerin hesaplarını tutan mali müşavir ve muhasebeci şu anda nasıl bir uygulama yapacaklarını bilemiyor.

Üstelik yeni bir tebliğ ve yeni bir genelge ile durum kurtarılmaya çalışılsa bile, iptal kararı göz önünde bulundurulacağı için yeni düzen tam olarak eskisi gibi olmayacak. Genelge ve tebliğin yenilenmesinin teşvik yatırımlarını ne şekilde etkileyeceği de merak edilen konular arasında.

Teşvik Yasası’nın uygulanmasına olanak veren tebliğ ve genelgenin Danıştay tarafından yürütmeyi durdurması, ülke genelinde teşvikten yararlanan 49 ildeki işletmeleri aynı anda etkilemesi nedeniyle ortaya çıkan belirsizliğin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratması kaçınılmaz görünüyor.