Ekonominin yüzde 13,8 küçülmesi, daha hızlı sonuç alınabilecek gelişmeler yapılması konusunda adım atılmasına yol açtı.

Gündemde turizm, otomotiv ve denizcilik sektörlerinde istihdamı artırmaya odaklı yeni tedbirler var. Son açıklanan teşvik paketinden umduğunu bulamayan tekstil sektörü de bu kapsama girmeye çalışıyor.

Amaç işini kaybedenlerin geri dönmesi

Teşvik paketinden faydalanacak söktörlerden birisi de otomotiv sektöründe hurda inidirimin uygulamaya geçirilmesi söz konusu. Hurda inidirimiyle belli bir yaşı geçen araçlar yenisiyle değiştirildiğinde yeni araçlar daha ucuza alınacak. Yapılacak uygulamayla sektörde işini kaybedenlerin işine geri dönmesi amaçlanıyor. Hurda indirimin sektöre nelere getirip, devletin nasıl etkileneceği konusunda yapılan çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Bazı illerdeki teşvik derecesi yükselebilir

Turizm teşvik kapsamına alınacak diğer sektörlerden. Bu alanda istihdamı artırmak için işe yeni alınan her çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumu priminin işveren üzerine düşen kısmı 6 ay boyunca devlet tarafından karşılanacak.
Yeni teşviğin diğer sektörlere de uygulanması konusunda değerlendirme çalışmaları yapılırken teşvik paketinde koordinasyon Hazin Müsteşarlığı'nda. Pakete son şeklini Ali Babacan verecek. Paket ile ilgili bu hafta yapılması beklenen toplantıda konuya dahil sektörler ile bürokratların katılımıyla tekrar görüşülmesi beklenirken 4 Haziran'da açıklanan teşvik paketine ilişkin bazı revizyonların da yeni pakette açıklanması öngörülüyor. Bu durumda bazı illerin teşvik derecesinin de yükseltilebileceği belirtiliyor.
Öte yandan teşvik kapsamı için alt sınır belirtilen yatırımların arazi ve diğer masraflarının yatırım kapsamına girip girmediği beklentiler içinde yer alıyor.

Serap Ağır