Vergi iadesi uygulamasının son bulması ile birlikte yürürlüğe giren Asgari Geçim İndirimi’nin, teşvik alan illerde  sorunlarla karşılaşıyor. Uygulamanın teşvik alan iller ve Organize Sanayi Bölgelerinde çalışan işçilerin maaşlarına nasıl yansıyacağı konusu hala netlik kazanmadı.

Normalde devlet   tarafından  işverene ödenen ve işverenin de işçilere ödediği Asgari Geçim İndirimi, sıra teşvikten yararlanan işletmelere gelindiğinde karışık bir durum ortaya çıkarıyor.Teşvikten yararlanan işletmeler yüzde seksenlik vergi indiriminden yararlanırken, organize sanayi bölgelerindeki işletmelerden  teşvik süresince vergi alınmıyor.

Vergi daireleri teşvikten yararlanan işletmelere mahsup edilen vergileri tahsil etmeden terkin ettiği için, ödenmeyen verginin iadesinin de mümkün olamıyor. İşveren teşvikten yararlandığı için devlet asgari geçim indirimi tutarını işverene ödemediği için işveren de çalışana veremiyor. Sonuçta çalışanın ücretine asgari geçim indirimi yansımamış oluyor.

Düzce Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Remzi Günal konu hakkında düzenleme olmamasının kendilerini de zor durumda bıraktığını, kendisine sürekli bu konu ile ilgili sorular sorulduğunu ancak verilecek cevap bulamadığını söyledi.

Ocak ayı maaşlarının şubat ayında ödenecek olması nedeniyle şubat ayında teşvikten yararlanan 49 il ve OSB’lerde uygulamanın nasıl gerçekleşeceğine karar vermek zamanının geldiğini, ancak  buralarda asgari geçim indiriminin devlet tarafından mı yoksa işveren tarafından mı karşılanacağının belli olmaması nedeniyle sıkıntının aşılamadığını, kendilerinin de bir şey önerme pozisyonunda olmadıklarını dile  getirdi.