Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla 2017 yılı ürünü kabuklu fındık alımına Arapçiftliği Mahallesinde bulunan “Düzce REYSAŞ Depolarında” başlandığını açıkladı.

Düzce Merkez, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerindeki üreticilerin ürünlerini Düzce REYSAŞ depolarına teslim edebileceğini belirtilirken, Akçakoca İlçesinde ise müdahale alımının 6 Eylül 2017’den tarihinden itibaren “Akçakoca REYSAŞ Depolarında” yapılacağı ifade edildi. Açıklamada, Akçakoca’daki üreticilerin ürünlerini ilçedeki REYSAŞ depolarına ürünlerini teslim etmeleri istendi.

TMO Düzce’de 2017 yılı kabuklu fındık müdahale alım fiyatlarını Giresun Kalite Kabuklu Tombul Fındık 10,50 lira, Levant Kalite Kabuklu Tombul Fındık 10,00 lira ve Kabuklu Sivri ve Diğer Kabuklu Fındıkları ise 9,50 lira olarak belirledi. Ürün bedel ödemesinin TMO nakit durumuna göre ürün teslimatını müteakip 30 gün içerisinde, ürün teslimatını banka kartı ile yapanlara ise 15 gün içerisinde yapılacağını kaydedildi.

Ürünlerin alımına ilişkin şartlar ise şöyle ifade edildi:
-Üreticilerden randevusuz fındık alınmayacak olup, randevu almak için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt olunması ve kaydın güncelleştirilmesi gerekmektedir.
-Randevuda üreticiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler için vergi numarası yeterli olacaktır.
-Randevular internet üzerinden http://www.tmo.gov.tr adresinden alınacaktır.
-Alım merkezine ürün satmak için gelen üreticiler aşağıdaki belgeleri yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
-             Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
-             TMO’nun anlaşmalı olduğu Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, TEB, Şekerbank, Denizbank ve Albaraka Türk Bankalarından herhangi birisinde, fındık satımı için açtırılacak banka hesap cüzdanı ile üretici imzalı fotokopisi.

Satın Alma Şartları
1-           Kabuklu fındıklar 2017 yılı mahsulü olmalıdır.
2-           Ürün kendine özgü doğal renk ve kokuda olacak, acılaşmış olmayacaktır.
3-           Kabuklu fındıkların dış yüzeyi ıslak olmayacaktır.
4-           İç fındık rutubet oranı %6’ dan fazla olan kabuklu fındıklar satın alınmaz.
5-           Yabancı madde oranı %0,5’ ten fazla olan kabuklu fındıklar satın alınmaz.
6-           Sağlam iç fındık oranı %40’ tan az olan fındıklar satın alınmaz.
7-           Buruşuk iç fındık oranı %10’ dan fazla olan kabuklu fındıklar satın alınmaz.
8-           Çürük ve bozuk iç fındık oranı %3’ ten fazla olan kabuklu fındıklar satın alınmaz.
9-           Zuruflu tane oranı %5’ in üzerinde olan kabuklu fındıklar satın alınmaz.
10-         Levant ve Giresun kalite ürün içerisindeki sivri fındık oranı %5’ ten fazla olan kabuklu fındıklar satın alınmaz.
Ancak üreticilerin razı olması halinde;
a-           Levant kalite ürün içerisinde Giresun kalite oranı %5’ in üzerinde olsa bile ürün Levant kalite kodu ve fiyatı ile alıma tabi tutulacaktır.
b-           Giresun kalite ürün içerisinde Levant kalite oranı %5’ in üzerinde ise ürün Levant kalite kodu ve fiyatı ile alıma tabi tutulacaktır.
11-         Çatlak ve kırık fındıklar ile kabuğundan çıkmış iç fındıkların toplamı %2’ nin üzerinde olanlar satın alınmaz.

Haber:Y.SEVER