Fındık sezonu yaklaşırken, stoklarındaki fındığı satarak fiyatların düşmesine neden olduğu eleştirilerine maruz kalan Toprak Mahsulleri Ofisi, fındık satışlarını 4 Temmuz 2008 tarihi itibariyle son vereceğini açıkladı.

2008 yılı fındık sezonu için geri sayım sürerken, fındık üreticileri arz fazlası nedeniyle fındık fiyatlarının düşük gerçekleşme ihtimaline yönelik açıklamaları endişeyle takip ediyor. Üreticiler aynı şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin hasat sezonuna yakın depolarındaki fındığı satmasının da fiyatların düşmesine yol açacağı endişesini taşıyordu.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden gelen bir açıklama, 2008 sezonun yaklaşması nedeniyle fındık satışlarını süre olarak sınırladı. Açıklamada 4 Temmuz 2008 tarihi itibariyle kabuklu fındık satışlarının durdurulacağı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı; '2008 kampanya döneminin yaklaşması ve alıma yönelik hazırlıklar nedeniyle, peşin bedelli serbest ve protokollü satış sözleşmesi kapsamında yapılmakta olan kabuklu fındık satışları 4 Temmuz 2008 tarihi itibariyle sonlandırılacaktır. Protokollü satış sözleşmesi kapsamında yapılan satışa konu ürünlerin nihai teslim tarihi 25 Temmuz 2008 tarihi olarak belirlenecek, süre uzatımı yapılmayacaktır.”

Yeni sezonda fiyat istikrarının sağlanması amacıyla yapıldığı düşünülen TMO'nun açıklaması, bu tarihe kadar elde kalan stokların yağlık olarak ayrılacağı yönünde değerlendirmelere yol açtı.