Toprak Mahsulleri ofisi ve Fiskobirlik son üç aya gelene kadar piyasada fındık fiyatlarını düşürmemek için toplu satış yapmayacaklarına ilişkin açıklamalar yayınlarken, fındık sezonunun yaklaşması ile birlikte alıcı bulmakta güçlük çekilmeye başlandı.

Toprak Mahsulleri ofisi, 27 Mayıs günü ihracata dönük olarak yapacağı  ihaleyi iptal etti. 9 Bin ton Levant kalite fındığın satışa sunulduğu ihalenin iptal gerekçesi açıklanmazken, ihaleye yeterli talep gelmemesinin iptal  kararının gerekçesi olabileceği dile getiriliyor.

Öte yandan dünya fındık arzının toplam tüketimin üzerine çıkması nedeniyle uluslar arası piyasada fiyatları düşürdüğü, düşük rekolteli bir yıl yaşanmadığı sürece aradaki stoğu  piyasaya vermenin güç olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

 Toprak Mahsulleri Ofisi elindeki tüm fındığı yağlık olarak ayırmak istemiyor.  Bu nedenle elindeki fındık stoğunu en karlı sonucu elde edecek yöntem ile elinden çıkarmaya çalışırken,  değişik alternatifler üzerinde de duruluyor.

Perakende satış yöntemi bunlardan biri, Kabuklu fındığın perakende satış fiyatı 5 YTL olarak açıklanırken, 2006 ürünü çifte kavrulmuş fındığın kilosu 13, 2007 ürünü kavrulmuş fındığın kilosu ise 15 YTL’ye ulaşan  fiyatlarla piyasaya arz ediliyor.

Fiskobirlik ve TMO’nun fındık sezonuna kadar  geçecek yaklaşık on haftalık süreçte yeniden ihaleye girmesinin güç olduğu değerlendirmeleri yapılırken, iç piyasada fındık talebinin artışına yönelik önlemler almaya çalıştıkları  da biliniyor.