Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin içlerinde Düzce’nin de bulunduğu illerde yoksul vatandaşlara yönelik olarak yaptığı konutlara aşırı derecede talep yaşanırken, orta gelir düzeyleri için yapılan daha büyük metrekareli konutlara başvurular oldukça az gerçekleşiyor. Bu durum idarenin konut üretme stratejisinde bazı revizyonlara gitmesinin gerekli olduğu değerlendirmelerine yol açıyor.

Düzce’de 330 adet konut için konut sayısının yaklaşık beş katı bir başvuru yapılırken, Kayseri’de ise yoksul aileler için yaptırılan her konut için 20, Konya’da 30 kişi başvururken, Manisalılar bu konuda biraz daha şanslı görünüyor. Manisa’da 532 kişilik konutlar için bin 140 kişi başvurdu. Yani bir konut için iki kişi başvurmuş oldu.

Öte yandan içlerinde Düzce’nin de bulunduğu illerde orta gelir grupları için yapılan konutların alıcı bulmakta zorlandiğı dikkat çekiyor. Metrekare olarak büyük olan bu konutların fiyatlarının özellikle ücretli kesimin içinden çıkamayacağı kadar yüksek olması, satışların düşük olmasına neden oluyor. Başvuruların konut arzına paralel olarak artmamasının sonucu olarak ta açık satış yöntemi ile bölümler halinde eldeki konutlar elden çıkarılmaya çalışılıyor. Düzce’de bu metodu son olarak Metekköyü’nde inşa ettiği konutlardan 405’ini açık satışa çıkararak uyguladı.

Konut sorununun daha çok alt gelir gruplarının sorunu olduğu ortaya çıkarken, orta gelir gruplarının konut sahibi olmakta zorluklar yaşamadığı, bu nedenle sosyal konut üretimine yönelik olarak çalışma yapılması gerektiği, TOKİ’nin konut arzı politikasının yanlış olduğu değerlendirmeleri yapılıyor