Bakan Ergün, tasarısıyla malların üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici ve işletmeye ait olduğu bilgilerini kapsayacak 'ürün künyesi' uygulaması getirildiğini belirterek, ''Toptancı hallerinin kaldırılması veya zayıflatılması gibi bir niyetimiz yok'' dedi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısını görüşmeye başladı.
Bu tasarıyla, sebze ve meyve ticareti sektörünün sorunlarını sadece bugün için değil, gelecek için de çözmüş olacaklarını dile getiren Ergün, ''Tasarının kanunlaşmasıyla birlikte, tarladan sofraya kadar izlenebilir, güvenli bir ticaret ve tüketim dönemi başlatmak istiyoruz'' diye konuştu.
İç pazara sürülen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 30'unun toptancı hallerinde işlem gördüğünü ifade eden Ergün, kalan yüzde 70'lik kısmının ise kayıt dışı pazarlandığını, bu kayıt dışılığın karşılığının da yaklaşık 16 milyar TL olduğunu bildirdi.
Tasarıyla, ''malların toptancı hale bildirimi'' esası getirildiğini belirten Ergün, ''Bu şekilde, toptancı hale bildirilmek kaydıyla toptancı hal dışında da alım satım yapılabilmesinin önü açılmıştır'' dedi.
Tasarının bakanlık bünyesinde oluşturulacak merkezi hal kayıt sisteminin kurulmasını öngördüğünü belirten Ergün, tasarıyla, hallerde satılan mallardan alınan yüzde 2 oranındaki hal rüsumunu yüzde 1'e, hal dışında satılan mallardan alınan yüzde 15 oranındaki hal rüsumunu da yüzde 2'ye düşürdüklerini kaydetti.
Tasarıyla, 5 yıl içinde kanunun öngördüğü asgari koşulları sağlamayan mevcut hallere idari para cezası uygulanmasının, bu cezayı takip eden 2 yıl içinde halen eksikliklerini gidermeyenlerin ise faaliyetlerinin durdurulmasının öngörüldüğünü belirten Ergün, toptancı hallerinin kiralama yöntemiyle işletilmesi ve kira süresinin en fazla 10 yılla sınırlandırılmasının da düzenlemede yer alan yeniliklerden biri olduğunu bildirdi.