Sosyal Güvenlik Düzce İl Müdürü Erkin Avcı 11 Eylül’de çıkan 6552 sayılı torba yasa çerçevesinde vatandaşların müraacatlarını Şubat ayının başına kadar yapabileceklerini belirterek yasadan yararlanmak isteyenlerin son günü beklemeden il müdürlüğüne gelmeleri tavsiyesinde bulundu.:


Avcı, “Malum 11 Eylülde çıkan 6552 sayılı torba yasa 1 Ekim itibariyle uygulanmaya başlandı. Geriye baktığımızda 3 ayı tamamen bitirdik. Yasanın çıkısında süre 3 aydı. Bakanlar Kurulu yasanın içinde kendi uzatma yetkisini kullanarak bir ay uzatmış oldu. Normalde 31 Aralıkta bitecek torba yasa 2 Şubat tarihine kadar yapılandırma müracaatımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Torba yasa çerçevesinde 3 aylık süreç hakkında istatistik bilgiler veren Avcı, yasa sayesinde hem borçluların ağır borç yükünden bir nebze olsa da kurtulduklarını aynı zamanda da devletin bundan kar ettiğini belirtti.


Avcı, “4A sigortalılar işverenler açısından baktığımız zaman Düzce genelinde toplam 230 milyon TL alacağımız var. Biz bu rakamın 3 ay 15 günlük performansımız içinde bugüne kadar 150 milyon lirasını yapılandırdık. Ve bunu yapılandırdığımızda 150 milyon TL olan borç 114 milyon civarına düştü. Yapılandıranlar 36 milyon TL lik bir fayda elde etmiş oldular.Prim olarak eski BAĞ-KUR sigortalıların kendinden ya da (bağımsız çalışanlar) bize yapılandırma için müracaat ettiklerinde toplam borçları 8 milyon 603 bin TL. Borcun yapılandırmasını yaptıktan sonra bu borç 68 milyon 506 bin TL ya düştü. Bu demektir ki 12 milyon civarında bir düşüş oldu. Bugüne kadar bunun 13 milyon 820 bin TL sini tahsil ettik. Toplam borcunun 5 te birini 3,5 ay içinde tahsil ettik.” ifadesini kullandı.
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erkin Avcı, vatandaşlara başvurularını son güne bırakmamaları konusunda çağrıda bulunarak, diğer illere göre oldukça fazla talep aldıklarını dile getirdi.
İl Müdürü Avcı, yasann önemli bir fırsat olduğunu ve vatandaşların bunu kaçırmaması gerektiğini ifade etti. Avcı ödemeler konusunda vatandaşları uyarmayı da ihmal etmedi.


Avcı, “Bir şahıs bir yılda ikiden fazla borcunu geciktirirse otomatikman yapılandırması sona ermiş oluyor. Eski borcu geri gelecek. Düzenli ödemezse eski borcu tekrar gelecek. Bir yılda iki den fazla aksatmamamız lazım. Şubatta bir de temmuzda ödemedik. Üçüncü de ödediğimiz zaman direk bozuluyor.” şeklinde konuştu.

Avcı torba yasada kadınlarla ilgili doğum borçlanması sayısının 2’den 3’e çıkarıldığını, engelli çocuğu olan bayanların erken emekliliği ile ilgili bir düzenleme olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Haber:E.TAYHAN