2008 yılında ekonominin olumsuz sinyaller verdiğini gören meslek örgütleri üyelerini önlemlerini almaları konusunda uyarıyor.  Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, ocak ayı içinde Ankara’da  yaptığı temasların sonucunda 2008 yılının ekonomik açıdan kötü geçeceği kanaatine vardığını belirterek üyelerine borçlanma ve yatırımlar konusunda dikkatli olmaları  konularında uyardı.

Büyük, yazılı olarak yaptığı açıklamada,Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Eski Yardımcısı Abdüllatif Şener, Merkez Bankası Eski Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Konsey Baş kanı Nafi Güral ile yaptığı görüşmelerde 2008 yılında piyasaların iyice daralacağı kanaatine vardığını dile getirdi.

Banka kredileri temininde sıkıntıların yaşanacağını ifade eden büyük YTL’nin aşırı değerli olması nedeniyle ihracat sıkıntıları yaşanacağını belirtti. Büyük’ün bu ifadesi bir anlamda devalüasyon beklentisinin de olduğunu ortaya koyan bir nitelik arz ediyor.

Uluslar arası piyasalarda yaşanan durgunluğun Türkiye’yi de etkileyeceğini belirten Büyük, hükümetin mali disiplinden uzaklaşması nedeniyle bütçenin açık vereceğini, bu nedenle yeni vergilerin gelebileceğini ve birçok sıkıntının sanayici ve işadamlarını  zorlayacağını dile getirdi.

Açıklamasında Döviz geliri olmayanların dövizle bo rçlanma yoluna gitmemesi gerektiğini belirten TSO Başkanı Büyük, gerekli olmayan sabit yatırımlara gidilmemesi,. Keyfi makine ve araç gereç alımı yapılmaması ve aşırı borçlanılmaması gerektiği uyarılarını yaptı.