Fındık hasadı yer yer sona ererken, fiyatın açıklanmamasına rağmen 2008 mahsulü fındık pazara inmeye başladı. Üreticinin sıkıntılı günler yaşamasına neden olan belirsizlik ortamı, tüccarın da moralini bozuyor.

Üretici, fındığını belirli bir Kaparo karşılığında, parasını fiyatın açıklanmasından sonra piyasada oluşacak fiyata göre almak üzere tüccara teslim etmeye başladı. Ancak, 2008 mahsulünü emanete alan Tüccar da fiyatların açıklanmaması nedeniyle tedirgin olduklarını ifade ediyor.

Fındık ticareti yapan Hasan Ali Gülcüoğlu, fındık fiyatının üreticinin emeğini karşılayacak oranda açıklanması gerektiğini belirtirken, küçük çapta iş yapan fındık tüccarının düşük fiyat beklentisi içinde olduğuna ilişkin yargının yanlış olduğunu dile getirdi. Üreticinin borçları ve ihtiyaçları için para ihtiyacı içinde olduğunu söyleyen Gülcüoğlu, fiyatın açıklanmasının gecikmesinin büyük sorunlara neden olacağını ifade etti. Aynı işletmede çalışan Bedri Alkan ise, siyasileri suçladı.

Fındık ticareti yapan bir işletmenin sahibi olan Zarif Top ise, fındıkta daha az miktarda ürünün fiyatının maliyetinin, rekolte fazlası olan ve fındığın fiyatının düşük olduğu yıllara nazaran daha düşük gerçekleştiğine dikkat çekti. Top, fındık fiyatının 4 YTL açıklanması durumunda, serbest piyasada şu anda oluşan 2,5 YTL civarlarındaki fiyatın etkilenmeyeceğini, serbest piyasada fındık fiyatlarının etkilenmesi için 5 YTL'nin altında fiyat açıklanmaması gerektiğini söyledi. Zarif Top da fındık fiyatının yüksek olmasının tüccarın lehine olduğunu söyledi.