Sebze-meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanılacak künyelere ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, CNN Türk canlı yayınında hem sebze ve meyveye yönelik künye uygulamasının gıda fiyatlarına yansıması hem de kredi kartlarındaki taksit artışı ve kırtasiye denetimleri konularında önemli açıklamalarda bulundu.

KREDİ VE KREDİ KARTI BORÇLARINA 72 AYA VARAN YAPILANDIRMA

Bakan Tüfenkci, kredi kartlarındaki taksit artışı için şunları söyledi: "Tüketicimizi ve piyasayı rahatlatacak hususlardan birisi de kredi kartı borçlarını ve bireysel kredilerin yeniden yapılandırma imkânı getiriyoruz bu önemli 72 aya kadar vadeye yayma imkanı getiriyoruz. Borç noktasında bir sınır yok ne kadar borç varsa tekrardan yapılandırma ve aynı faiz oranları ile yapılandırmayı getirmiş olduk. Bireysel kredilerde biliyorsunuz 36 ay vade vardı bunu 48 aya çıkarmış olduk. Bunu piyasayı rahatlatacak argümanlar olarak görüyoruz. Çünkü bu nokta da gerek tüketicilerden gerek bankalardan böyle bir talep vardı. İnşallah tüketicilerimiz, insanımız bunu kullanır."

"O ZAMAN BU PARAYI KİM KAZANIYOR?"

Gıda fiyatları konusundaki önceliklerinin tüketicinin ucuz gıdaya ulaşması sağlamak olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti: "Sebze-meyve fiyatlarındaki aşırı oynaklığı ortadan kaldırmak istiyoruz. Ve özellikle üreticiyle tüketici arasındaki fiyat farkını aşağılara çekip, daraltmak istiyoruz. Çünkü baktığımızda tarlada üreten emek veren üretici diyor ki ‘Ben kazanamıyorum, ürünüm para etmiyor, fiyatlar beni tatmin etmiyor’ ama diğer yandan tüketiciye baktığımızda tüketici de fiyatlar çok yüksek, tarla fiyatının iki üç katına ürünü tüketiyor. 5 lira oluyor, 10 lira oluyor. Pazarlarda, marketlerde bu noktada tüketicilerimiz ciddi anlamda şikayet ediyor. Üreticiler de şikayet ediyor, o zaman bu parayı kim kazanıyor? Biliyorsunuz yeni Bakanlar Kurulu kararı ile özellikle ürünleri görünür hale getirme, arz zincirini görünür hale getirerek fiyatlanmaları kontrol haline getirmek istiyoruz. Künyeler oluşturduk; ürünün adı, üretim yeri veya gümrük kapısı, üretim tarihi, miktarı, alış fiyatı, işletme adı, üreticisi, diğer belgeler… Konveksiyonel ve organik ürünler için nerede üretildiği noktasında… Üretici barkod numarası ile www.hal.gov.tr adresinden girdiğinde de o ürünün hangi üreticiden kaça alındığını, orada tüccarın kaça sattığını, komisyoncu bu ürünü markete kaça devrettiğini, marketin veya pazarcının kaç lira fiyat koyduğunu buradan izleyebilecek. Bu zorunlu hale getirilecek. İstatistik çıkarmak için elimizden bir veri olacak, hangi ürünün nerede fiyatlandığını görme anlamında bir veri bankamız oluşmuş olacak, tüketicinin bir baskısı olacak. Bu noktada önemlidir diye düşünüyorum."

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ GÜÇLENDİRİLECEK

Bu noktada üretici birliklerinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken ve bunun için adım attıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şunları kaydetti: "Onların eğitiminden pazarlama teknikleri, vergi muafiyetleri sağlayarak onların direkt marketlere ilişki içerisinde sözleşme yaparak hem üreticinin kazanmasını hem tüketicinin ucuz fiyata almasını istiyoruz. İhtisas Borsalarını kuruyoruz. Özellikle hububatta, kaysıda, elmada olduğu gibi lisanlı depoculuk faaliyetleri ile beraber üreticilerin hem ürünlerini değerlendirip hem de tüketicilerin ucuz almasını sağlamış olacağız."

KIRTASİYE DENETİMLERİ

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte kırtasiye denetimlerinin artması konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkci, denetimlerde nelere dikkat edildiğini şöyle anlattı: "Çocuklarımız bizim her şeyimiz ve geleceğimiz. Onların sağlığı bizim için çok önemli ve yakından ilgilendiriyor. Onların okullarda kullandığı araç ve gereçler için biz üç noktada denetim yapıyoruz. Bir özellikle kimyasal riskler açısından örneğin Azor boya maddeleri, ağır metaller ve kadmiyum yönünden ürünleri kontrol ediyoruz. İki o ürünlerin etiketlerinin içeriği ile uygun olup olmadığı noktasında denetim yapıyoruz. Giydikleri okul kıyafetinden tutun da ayakkabısına, kullandıkları kırtasiye malzemelerine kadar bunları değerlendiriyoruz. Toplam 38 bin 6 adet kırtasiye ürününü denetlemiş bulunuyoruz."