TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Kozoğlu, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve ilçe ziraat odası başkanlarıyla birlikte düzenleyecekleri basın toplantısında, Ziraat Odalarının fındıkta rekolte tahmini yapmak üzere her yıl oluşturduğu komisyonunun tespit ettiği tahmini fındık rekoltesini açıkladı.

2015 REKOLTESİ 590 BİN TON
Komisyonun son yıllarda fındık üreticilerinin daha bilinçli olduğunu, yetiştirme tekniklerine uygun olarak fındık tarımı yaptıklarını, her türlü budama, gençleştirme, gübreleme, ilaçlama gibi kültürel uygulamalara önem verdiklerini de tespit ettiğini kaydeden Kozoğlu, “Komisyon, bütün bunları da dikkate alarak, fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulanarak, çotanak sayımı yapmış ve 2015 fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak tahmin etmiştir” dedi.
Hasan Kozoğlu yaptığı açıklamada, konunun uzmanı bilim adamlarından, ziraat mühendislerinden oluşturdukları komisyonun incelemelerine göre geçen yıl yaşanan don olayının etkilerinin halen devam ettiğini, fındıklıklarda değişen oranlarda külleme hastalığına rastlandığını, bazı bölgelerde bakteriyel yanıklık görüldüğünü, ayrıca bütün bölgelerde meyve ağaçlarında normal olan haziran dökümleri meydana geldiğine dikkat çekti.

“TAHMİNLERİMİZ İSABETLİ”
Yaptıkları tahminlerde büyük oranda isabet kaydettiklerini vurgulayan Kozoğlu, geçen yıl fındık üretimi yapılan 14 il için açıkladıkları 371 bin 185 tonluk rekolte tahminlerinin, TÜİK’in 412 bin ton fındık rekolte açıklamasına oldukça yakın olduğunu belirtti.

FİB VE FTG’YE TEPKİ
Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’nun 2015 yılı için 733 bin 246 ton, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 585 bin ton rekolte tahmininde bulunduğunu hatırlatan Kozoğlu, FTG’nin rekolte tahminini eleştirdi.
Kozoğlu, şöyle konuştu: “Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’na sormak lazım. Kaç ilde, kaç ilçede bilimsel çalışma yapıp da 733 bin 246 ton rakamına ulaşmışlardır. Nasıl bir araştırmayla TÜİK’in tahmininin 148 bin ton üzerinde bir tahmin rakamını bulmuşlardır. Ne olmuştur da önceki tahminleri olan 713 bin tonu 20 bin ton artırmışlardır. TÜİK tahminin yüzde 25 üzerinde bir tahminde nasıl bulunmuşlardır. Kimse üreticinin alın teriyle oynamasın. Ayıptır, günahtır. Vebal almaktır.” Dedi.

Haber:Y.SEVER