Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu, 2013 yılı fındık rekolte tahmini ile borsalarda tescili yapılan fındık miktarının ne anlama geldiğini bilmeyenlerin yalan yanlış açıklamalarla piyasaya darbe vurduklarını bildirdi.

Kozoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak 30 Haziran 2013 tarihinde açıkladıkları “2013 Yılı Fındık Rekoltesi Tahmini”nin, tarafsız bir kurum olan, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Karadeniz koordinatörlüğünde oluşturulan akademik komisyon tarafından tespit edildiğini belirtti. Komisyonun, Türkiye fındık üretiminin yüzde 99,2’sini gerçekleştiren Düzce'nin de aralarında bulunduğu 14 ilde örneklem metoduyla tespit edilen çotanak sayımlarının bilimsel olarak değerlendirilmesiyle rekolte tahmini yaptığını vurgulayan Kozoğlu, “Birliğimiz tarafından açıklanan fındık rekolte tahmini, borsalarda tescili yapılan fındığı değil, 2013 yılında üretilecek fındık miktarını ifade ediyor.” dedi.

2012-2013 Eylül-Aralık döneminde 4,43 lira olan fındık fiyatının 2013-2014’te 6,44 liraya çıktığını kaydeden Kozoğlu, şöyle devam etti: ”Fındık fiyatlarının yükselmesi gereken bu zamanlarda, bilimsel olarak yapılmış rekolte tahminlerini ve pazara inen fındık miktarını karşılaştırarak, yani elma ile armudu toplayarak çeşitli açıklamalarla piyasada endişe uyandırmak nahoş bir davranıştır.”

“Fiyatları düşürmeye çalışıyorlar”

Bu açıklamaların zamanlamasının da dikkat çekici olduğunu belirten Kozoğlu, “Özellikle hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu, gerçekleşebilecek ilkbahar donlarının 2014 ürünü fındığa verebileceği zarar göz önünde tutularak, fiyatların daha da artmaması için yapılmış gibi bir izlenim alıyorum. Fiyatları düşürmeye çalışıyorlar” dedi.

Kozoğlu, Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 7’si tüccardan oluşan Ulusal Fındık Konseyi’nin (UFK) tüccarı temsil ettiğini söylemenin yanlış olmayacağını, üretici daha tarlada çalışmaya başlamadan alivre yöntemiyle fındık satanların ekmeğine yağ süren bu tür açıklama yapmalarını da ‘manidar’ bulduklarını bildirdi.

 

 

Haber;C.Üstüner