Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin ''Fındık Raporunda'', 2008 yılı rekoltesinin 728 bin tonu bulacağı belirtilerek, arz fazlası fındık için mutlaka müdahale alımı yapılması gerektiği, aksi takdirde Karadeniz Bölgesinde ekonominin çökeceği kaydedildi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında ''Fındık Raporunu'' açıkladı. Bayraktar, daha önce buğday, süt ve et konularında rapor yayımlandıklarını anımsatarak, Fındık Raporu için de ilgili tüm tarafların katılımıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yıllar itibariyle fındık üretim verilerini aktaran Bayraktar, 2006 yılındaki sıkıntılı dönemde Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) devreye girerek, düşen fındık fiyatlarına müdahale ettiğini anımsattı. TMO'nun aldığı fındığı fiyatların daha da düşmesini engellemek için piyasaya sürmediğini kaydeden Bayraktar, sorunun sadece üretim fazlasının alınması değil, üretim fazlası olan yıllarda bu fazlanın nasıl değerlendirileceğinin de ortaya konulması olduğunu söyledi.

Fındık ihracatına da değinen Bayraktar, Türkiye'nin yılda ortalama 500 bin ton kabuklu fındığa eşdeğer 250 bin ton civarında iç fındık ihraç ettiğini belirtti.

Bayraktar, 2005-2006 sezonunda fındık ihracatının ''altın yılını'' yaşadığını, 223 bin ton fındık karşılığı 1 milyar 952 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtti. 2006-2007 sezonunda 248 bin ton fındık ihracatına karşılık 1 milyar 262 milyon dolar, 2007-2008 sezonunun bitimine iki ay kala ise 191 bin ton ihracata karşılık 1 milyar 483 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydeden Bayraktar, 'geçen sezona oranla, miktar olarak ihracatta yüzde 23'lük azalış olmasına rağmen ihracat gelirinde yüzde 15 artış sağlandığını dile getirdi.

2008 yılında arz fazlası beklendiğinin altını çizen Bayraktar, TMO ve Fiskobirlik vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmesi gerektiğini, ilan edilecek fiyatın piyasa fiyatı olması için TMO ve Fiskobirlik tarafından hızlı ve etkin bir alım yapılması gerektiğini de söyledi. Bayraktar bunun yapılmaması durumunda Karadeniz Bölgesi'nde ekonominin çökeceğini savundu.

Bayraktar fındık fiyatı beklentisi ile ilgili bir soruya ise 5 YTL'nin üstünde bir fiyat beklediklerini söyleyerek karşılık verdi. Fındık piyasası ile ilgili önerilerini de sıralayan Şemsi Bayraktar ayrıca, üreticinin kafasında yer alan ''fındık fiyatı ne olacak, kim tarafından ne zaman açıklanacak'', ''üretim fazlası yaklaşık 300 bin ton fındığı devlet adına kim alacak'', ''fazlalık nasıl değerlendirilecek'', ''TMO'nun deposunda bulunan 320 bin ton fındık ne yapılacak'' gibi sorulara yanıt verilmesini istedi.