Ülkemiz, işçi ve memurun vergi yükü bakımından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ülkeleri arasında 8’inci sırada yer alıyor.

Türkiye’de 1455 YTL olan brüt ortalama ücretten; bekar işçi ve memurlarda 712,4 YTL, evli ve 2 çocuklularda ise 689,6 YTL kesinti yapılıyor.

2007 yılında ortalama ücret üzerindeki vergi yükü bakımından 30 OECD ülkesi arasında % 42,7’lik oran ile birinci sırada yer alan Türkiye, 1 Ocak 2008’de yürürlüğe giren asgari geçim indirimi sonrasında 8’inci sıraya geriledi. Asgari geçim indirimi, SSK ve İşsizlik sigortasını da kapsayan ortalama ücret üzerindeki vergi yükünde 3,8 puanlık bir indirime neden oldu.

 

Böylece ülkemizde ortalama ücretteki vergi yükü 38,9’a düşerken, İsveç, Polonya, Almanya, Belçika, Fransa, Macaristan ve Yunanistan sıralamada Türkiye’nin önündeki ülkeler olarak sıralandı.

İtalya, Avusturya, Finlandiya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, Norveç, Slovakya, Portekiz, Japonya, Kore, Meksika, İrlanda gibi ülkelerin de aralarındaki bulunduğu grubun ortalama ücretten aldığı vergiler Türkiye’nin altında kaldı.