Son yıllarda yeni imara açılan alanlar ve el sıkışmaya hazır hak sahipleri ile birlikte müteahhitlerin iştahını kabartan illerin başında gelen Düzce'de inşaat sektörü adeta altın çağını yaşar oldu. Özellikle şehir merkezi ve Konuralp Bölgesi'nde hıza yükselen binalar, konutlaşmanın giderek arttığını gözler önüner sererken, satışlar ve daire fiyatları konusunda uzmanından bilgiler aldık. Son olarak Düzce Belediyesi'nin 47 dairesinden sadece 1'ini satabildiği Camikebir Mahallesi'nde 317 bin TL ile başlayıp yaklaşık 460 bin TL'ye kadar çıkan fiyatlar vatandaşlar tarafından 'uçuk' olarak karşılamasına hak veren Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, ilk olarak piyasaya değindi.

Arz talep dengesi yine bozuldu

Konut sektöründe son 5 yılda yaşanan gelişmeleri değerlendiren Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, konut sektöründe arz-talebin Düzce’de dengesiz olduğunu söyledi. Kayan, “Düzce’de 10-15 yıldır konut ihtiyacı çok yüksek seviyedeydi. Bu açıkla beraber müteahhit firmalar harekete geçti. Belediyeler birçok yeri imara açtı. İmara açılan yerlerde yapılan konutları vatandaşlar satın aldı. Düzce olarak göç aldık. Son dönemde konut şişmesi oldu. Arz talep dengesi yine bozuldu.” dedi.

Düzce’de mahalle müteahhitliği bitmiştir

Konut şişmesine karşılık Düzce’de son zamanlarda kaliteli yapılar ve siteler ortaya çıktığına dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti: “Düzce’de mahalle müteahhitliği bitmiştir. Düzce’de özel karakterli konutlar, siteler ön plana çıktı. Bankalar projeden kredi yönlendiriyorlar. Özel faizlerin uygulanmasının yanı sıra müteahhitler kendileri finansmanını sağlıyorlar. Bu şartlar satışları kolaylaştırıyor.”  

KÖYLER ŞUAN DA ZATEN İŞGAL ALTINDA

Yeni yapılan bina ve konutlarla birlikte Düzce'de yaşanan büyümeyi de yorumlayan Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, şehrin sağlıklı ve kontrollü büyümesinin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Kaya, şöyle konuştu: “Düzce’de yapılaşmayı ve genişlemeyi sağlıklı buluyorum. 20 köyün mücavir alana katılması yeni imar planı değişikliklerini gündeme getirmek amacıyla yapılacağını düşünmüyorum. Mücavir alanda kasıt belediyenin kendine sınır olan köyleri mahalle yaparak kontrol alına almayı hedefler. Bir anlamda ‘Ben seni yarın bir gün alacağım ama hazırlı ol’u ifade eder. O köylere müteahhitler gitmez. Merkeze bağlı köyler şuan da zaten işgal altındadır. Şuan mahallelerde ev yapmayan vatandaşlar birinci derecede sınır köylere gidiyor. O bölgelerden arsa satın alarak ev yapıyor.”

MERALAR TÜZEL KİŞİLİKLERİNİ KORUDUĞU TAKDİRDE BELEDİYE MÜDAHALE EDEMEZ

Kaya, mücavir alanı genişletme yönünde alınan kararın ardından denetim konusunun gerekliliğine de işaret etti. Dernek Başkanı Kaya, “Belediyenin bu gelişmeleri yavaş yavaş kontrol edecek. Basından takip ettiğim kadarıyla mücavir alana giren köyler ayağa kalktı. ‘Acaba meramız mı, köy boşluğumuz mu gitti?’ diye düşünüyorlar. Köyler tüzel kişilikleri olduğu taktirde belediyeler hiçbir şekilde belediye müdahale edemez. Tüzel kişilik kalkarsa da o arazi mera vasfındaysa Tarım Bakanlığına bağlı olur. Birinci derecede mera vasfındaysa o yine mera olma özelliğini sürdürür.” diye konuştu. 

BU PROJENİN KARŞILIĞI BU PARA DEĞİLDİR

Konu Düzce'nin ilk kentsel dönüşüm projesi olan ve Düzce Belediyesi ile TOKİ işbirliğinde Camikebir Mahallesi'nde inşa edilen dairelerin yüksek bulunan fiyatlarına geldiğinde ise Kaya, bir emlakçı gözüyle tepkisini ortaya koydu. Kayan, “Düzce Belediyesi tarafından ihaleyle satışa çıkarılan TOKİ konutlarının fiyatlarını yüksek buluyorum. Bu projenin karşılığı bu para değildir. Nihayetinde bir TOKİ projesidir. TOKİ ve belediye hangi kriterlerle bu fiyatları ortaya çıkardılar. Bu konuda bizden bir destek almadılar.”

FİYATLAR KÖTÜ EMSAL OLDU

Dernek Başkanı Kaya, Camikebir Mahallesi'ndeki dairele için TOKİ tarafından biçilen fiyatın sektörü de olumsuz yönde etkilediğine de vurgu yaptı ve şu ifadeleri kullandı: “Belirlenen fiyatlar Düzce’de kötü emsal oldu. Belediye bu fiyatları açıkladıktan sonra şehir içinde dairesi olanlar fiyatları yükseltti. Konut fiyatlarında yüzde 30-40 civarında fiyat yükselmesi oldu. İnsanlar kentsel dönüşüm konutlarını örnek gösterdiler. ‘TOKİ’de 350-400 bin TL bizimki 250 TL olur’ düşüncesi oluştu. Düzce’nin kapasitesi bellidir. İlimizde bu fiyatlara konut satamazsınız. Çok kaliteli yere kötü bir proje yapıldı. Yanlış bir politika izlendi ve o şekilde sonlandırıldı. Belediyenin bu fiyatlara o konutları satması çok zor olur, Allah yardımcıları olsun. Konutları satamasa da satmaya çalışır sonuna kadar direnir. Fiyatlardan dolayı tepkiler oluştu. Birbirine yakın konumdaki diğer projelerle aradaki fiyat farkı mantık ötesi bir durum oluşturdu. Fiyatları gözden geçirmelerini öneriyorum. Bu fiyatlarda ısrarcı olurlarsa satamayacaklarını düşünüyorum. Bu fiyatlarda ısrarca olurlarsa Düzce’deki fiyatlar alır başını gider. Kötü emsal olur. Sektör darbe yer, olan vatandaşa olur.”

 
Haber:C.ÜSTÜNER-Y.SEVER