Üretici ve esnafı arz baskısı nedeniyle kara kara düşündüren 2008 yılı fındık sezonu  yaklaşırken,  kurumlar sezonun en az zararla atlatılması için alınacak önlemleri tartışıyor.

 

Trabzon’da yapılan Ulusal Fındık Konseyi Genişletilmiş  toplantısında arz baskısının azaltılması ve  piyasadaki emanetçilik sisteminin olumsuzluklarının azaltılması için tavsiye kararları alındı.

 

Konseyin tavsiye kararlarında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilere makbuz karşılığında, Tarımsal Destekleme Araçları ile ilgili tarım kanunu maddesine istinaden avans  verilmesi önerildi. Avans ile ilgili finansman ve genel giderlerin hazine tarafından karşılanması ön görülen karara göre fındık sezonu başladıktan sonraki dönemlerde, bütçe desteğine ilave olarak TMO’nun stoklarındaki fındıklar da değerlendirilebilecek. 

 

Ulusal Fındık Konseyi, bu önlemlerin lisanslı depoculuk sistemi ve fındık ihtisas borsasının alt yapısının oluşmasında katkıda bulunmasını bekliyor.

 

Tarım Kanunu’nun , Tarımsal Destekleme Amacı ve ilkelerini içeren 18’inci maddesine uyumlu olduğu belirtilen sistemin başarılı olması için, TMO ve Fiskobirlik’in 2008 yılı alım döneminde de birlikte hareket etmesi, depo ve alım organizasyonlarını devreye sokulup aktif hale getirilmesi, sistem finansmanının kaynaklarının sezon öncesinde hazırlanmasının gerektiği de kaydedildi.