Düzce Turizm Tanıtma Dernek Başkanı Yusuf Taşhan umre ve kültür turizmi adı altında turlar düzenleğini söyleyip halkı kandıran ve herhangi bir güvence sağlamadan yola çıkaran yetkisiz seyahat acentelerine ilişkin bir yazılı açıklama yaptı.
3 aydan 6 aya kadar hapis
Taşhan yaptığı açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 1618 sayılı yasa gereği, bir ilden başka bir ile veya yurt dışına ziyaret ve umre amaçlı yapacağınız toplu seyahatlerde, yetkili seyahat acentelerine başvurulması zorunludur. Turizm Bakanlığımı 1618 sayılı kanunun faaliyetten men etme 29. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Belgesiz olarak seyahat acentalarının görevini yürüten veya yürütmek isteyen kişilerin bulundukları yerlerin en büyük mülki amirleri tarafından, faaliyetleri men edilir. 1618 Sayılı 30. madde'de belirtilen; bakanlıktan belge almaksızın bu kanun uyarınca, seyahat acentalarının yapabileceği faaliyetlerde bulunanlar adına, 29. maddede belirtilen idari soruşturmadan ayrı olarak, 3 aydan 6 aya kadar hapis 1000 güne kadar adli para cezası hükm olunur. Yine bakanlıktan belgesiz olarak ilimize gelen turistlere, belgesiz rehberlik hizmeti yapanlar hakkında da yakalandıkları takdirde, 1000 güne kadar adli para cezası hükm olunur. Bu şartlar doğrultusunda seyahat acentalarının dışında tur düzenlemek ve rehberlik yapmak kesinlikle yasaktır. Turizm Bakanlığımızın 1618 Sayılı yasa gereği açıkça belirtilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Yetkisiz acenteler vergi kaçakçılığı yapıyor

Yetkisiz seyahat acenteleri hakkında halkı bilgilendirmek adına açıklama yaptığını vurgulayan Düzce Turizm Tanıtma Dernek Başkanı Taşhan, “Umre ve kültür turları düzenleyen, yetkisiz, korsan kişilerin haksız gelir sağlamaları, vergi kaçakçılığı olduğu gibi, düzenledikleri pahalı turlar halkımızın zararına olmakla birlikte tura katılan insanların resmi güvencesi bulunmamaktadır. Bu gibi insanlara fırsat verilememesi için, ilimizde yetkili seyahat acentelerine başvurulması doğru olandır. Yolda, kahve köşelerinde tur düzenleyen kişileri de (0380 524 91 33) bu telefona bildirmenizle, vatandaşlık görevimizi yapmış oluruz. İlimizde yeterli seyahat acenteleri mevcuttur. Korsan tur düzenleyenlere fırsat verilememesi için, halkımızı bilgilendirir, yapacağınız seyahatler için Düzce'deki acenteler halkımızın emrindedir.” diye konuştu.

Haber; C. ÜSTÜNER