Ekonomistlerin ve içlerinde Düzceli İş çevrelerinin de bulunduğu bazı kesimlerin ekonominin gidişatı konusundaki endişe dolu açıklamalarına cevap Ankara’dan geldi.

“Global Finans Piyasaları ve Türkiye Ekonomisi” konulu panelde konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel piyasalardaki durumun ülkemizi nasıl etkileyeceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mortgage kredilerinin geri dönüşünde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ABD’de yaşanan krizim tüm dünyayı etkilediğini ifade eden Unakıtan, küreselleşmenin etkilerini dışlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Küreselleşmede bazı kriterleri sağlayan ülkelerin bu olgunun faydasını gördüğünü belirten Maliye Bakanı, bu kriterlerin Enflasyonun Yüksek olmaması, ülke riskinin düşürülmesi, kamu borçlarında kırılganlığın ortadan kaldırılması ve yapısal reformların gerçekleştirilmesi olduğunu, Türkiye’nin bu konularda başarılı olduğunu  ifade etti.

Ekonomistlerin cari açığın büyüklüğü konusundaki endişelerini de yanıtlayan Unakıtan, açığın enerji ithalatının artması nedeniyle büyüdüğünü, sürekli olarak cari açığın bu rakamlarda tutulmaması ve düşürülmesi gerektiğini ifade eden Bakan, bu konuda tedbirlerin alındığını dile getirdi.

Bakan Unakıtan, populist olmak uğruna teşvik yapılmayacağını, teşvikin yeni istihdam meydana getiren ve ekonomiye katkı yapan kuruluşlar için düşünülebileceğini sözlerine ekledi.

Bilindiği gibi Düzce’de de yılın ilk aylarında yerel ekonomideki sıkıntılar nedeniyle endişeler artmış,  TSO da üyelerini 2008 yılında sıkıntılar yaşanmaması için  tasarruf tedbirleri almaları yönünde uyarmıştı. Bakanın seminerdeki konuşması etkileri Düzce’de de hissedilen sorunlar üzerinde hükümetin görüşü olarak değerlendiriliyor.