Fiyatındaki düşüş nedeniyle kan ağlayan fındık üreticisi çareyi eylem yapmakta buldu. D-100 karayolu Dikmeli Köyü mevkiinde faaliyet gösteren bir fındık fabrikası önünde bir araya gelen üreticiler basın açıklaması yaparak seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı. Hazırladıkları dövizlerle mesaj vermek isteyen üreticiler için Jandarma ekipleri güvenlik önlemi aldı.



Fabrika yönetimiyle görüşme talep eden üreticiler, şikayetlerini ifade ederek fiyatı eriyen fındık için çözüm üretilmesini bekliyor. Grup adına Zeki Şahin isimli bir vatandaş basın açıklaması yaptı.


“Sıkıntımız, yerli fındığımıza değerinin verilmeyerek sahipsiz bırakılmasıdır”

Karadenizli 400 bin fındıkçı aile adına toplandıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Şahin, “Emeğimize, fındığımıza ve çiftçimize sahip çıkıyoruz. Sıkıntımız, yerli fındığımıza değerinin verilmeyerek sahipsiz bırakılmasıdır. Dünyada üretilen fındığın yüzde 70’ini Türkiye üretiyor. Biz fındığın tekelinin İtalya’ya bırakılmasına karşı olduğumuzu bildirmek için toplandık. Devlet büyüklerimize ‘Köylü milletin efendisidir’ sözünü hatırlatmak istiyoruz. Milletin efendilerine ve gerçek sahiplerine arka çıkalım.” İfadelerini kullandı.

“Devletimiz bize sahip çıksın”

Beklentilerinin fındığın hak ettiği değer olarak gördükleri 10TL ile 15 TL arasında tutulması olduğunu söyleyen Şahin, “20 TL, 30 TL demiyoruz ama 7,40 da olmamalıdır. Bir ton fındığı toplamak için 6 bin TL masraf gerekiyor. Şuan ki fiyatla bunu karşılamamız mümkün değildir. Biz fındıkla geçiniyoruz. Aldığımız paranın yarıdan fazlası gider olarak elimizde kalmıyor. Bir yıl fındık parasıyla geçinmeye çalışıyoruz. Biz fındığı İtalyanlara peşkeş çekmek istemiyoruz. Fiskobirlik gelsin. Kayyumu oraya buraya atıyorlar, kayyumu gelsinler Fiskobirlik’e atasınlar. Başında 70 tane adam var ne yaptıkları belli değil. Fiskobirlik diye bir şey yok. Var ama nerede? Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapsın. Fındığa bir değer biçmelidir. Öyle olduğu takdirde özel şirketler bize daha fazla ücret vermek zorunda kalacak. Devlet olduğu zaman özel sektör kafasına göre at koşturamıyor. Kısacası devletimiz bize sahip çıksın.”

Haber:Y.SEVER