CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan’ın açıkladığı CHP’nin Ordu’da düzenlediği çalıştayının sonuç bildirgesinde fındık “sorunsuz olması gereken sorunlu ürün” olarak tanımlandı. Fındığın başta Ordu ve Giresun olmak üzere Zonguldak, Sakarya, Düzce, Trabzon ve Tokat illerin ekonomisinde ciddi bir rol oynağını belirtildi. Ak Parti’nin fındık politikasının eleştirildiği bildiride üreticinin sahipsiz kaldığı vurgulandı. CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan,  çalıştayın sonuç bildirgesinde CHP’nin fındıkta uygulayacağı tarım politikasının ana hatlarını sıraladı.

Üretim Karşılığı Sosyal Destek

Tozan, CHP iktidarında dönüm başına alan bazlı destek ödemesi devam ettirileceği, buna ilaveten “üretim karşılığı sosyal destek” adı altında destek ödemesinin attırılacağını bildirdi. Arz fazlası olan fındığın mutlaka Devlet eliyle değerlendirileceğini açıklayan Tozan, “Bu amaçla Devlet, piyasadan alım yaparak büyüme ve gelişme çağında olan çocuklara okullarda fındık dağıtacaktır. Yine Devlet tarafından korunmaya muhtaç olan yoksul ailelere fındık dağıtımı yapılacak.”dedi.

Lisanslı depoculuğa sıcak bakıyoruz

Bazı fındık bahçelerinin 70-80 yıldan beri üretimde kullanıldığına dikkat çeken Tozan, CHP iktidarıyla fındık bahçelerinde bilimsel tarım yöntemleri uygulanmaya başlayacağını söyledi. CHP’nin, lisanslı depoculuğa sıcak baktığını ifade eden Tozan,  böylece Ürünün daha nitelikli bir şekilde korunması, besin değerini yitirmemesi ve arz fazlasının depolarda tutularak hisse senetleri yoluyla piyasada alınıp satılmasının önü açılacağını kaydetti.

Özel teşvikler uygulanacak

Tozan son olarak CHP’nin, fındığın Türkiye ekonomisine daha fazla katkı yapmasını sağlayacaklarını açıkladı. Tozan, “Fındığın katma değerini Türkiye yıllarca kazanamamıştır. Bunun yerine fındığımız ucuz fiyatlarla ihraç edilmiş, büyük firmaların tekeline bırakılmıştır. Fındık işleyen sanayici için özel teşvik sistemleri geliştirerek yatırımların fındık üretimi yapılan bölgelerde olması hedeflenmektedir. Buna yönelik yatırım teşvikleri, ucuz enerji, düşük faizli finansman, istihdam yaratan projelere özel teşvikler CHP iktidarıyla uygulanacaktır.”ifadelerini kullandı.


Haber;S.KAŞKIR