Tarladan tüketiciye ulaşana kadar fiyatları katlanan bazı sebze ve meyveler vatandaşın cebini zorlarken, üretici-market arasındaki fiyat zincirinin kırılması gerektiği bir kez daha gündeme taşındı.


Üreticide 1 lira 35 kuruş olan limon markette 7 lira 53 kuruş!

Her ay düzenli olarak yapılan üretici-market fiyat araştırması da bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. En son, Ağustos ayında üreticide 1 lira 35 kuruş olan limon markette 7 lira 53 kuruşa, 22 kuruş olan patates 1 lira 14 kuruşa, 83 kuruş olan elma 3 lira 6 kuruşa, 77 kuruş olan domates 2 lira 69 kuruşa satıldı. Bu uçurum gibi fark yüzünden önemli gıda ürünlerinden olan sebze ve meyvelere mesafeli yaklaşan vatandaşlar, ya marketten almak yerine pazara gitmeyi tercih ediyor, ya da pahalı ürünlere el değmiyor. Halden pazara inen çoğu ürünün marketlerdeki kadar olmasa da yüksek oluşu ise yine tüketicilerin pazar alışverişlerini etkiliyor.


"Üretici-market fiyat makasının daraltılması şarttır"

Tarımda hem tüketicinin hem de üreticinin aleyhine olan bu durum için Ziraat Odaları Birliği'nden önemli bir çağrı yapıldı. Tarladan markete fiyatların bazı ürünlerde 4-5’e katlandığına dikkat çekilen açıklamada, "Hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor. Bu durum sürdürülemez. Üretici daha ne yapsın; sorunun kaynağı belli, tarladan markete zincir. Bu zincirin kırılması, üretici-market fiyat makasının daraltılması şarttır. Biz, üreticimizin istikrarlı bir gelir elde etmesini, tüketicimizin de makul fiyatlarla ürün almasını istiyoruz. Sorun çözülürse, herkesin talebi olan bu ortam rahatlıkla sağlanır." denildi.