Fındık Dayanışma Platformu tarafından yapılan açıklamada, “ Karadeniz bölgesinde fındık üretimi yapılan birçok il, ilçe ve köylerden gelen fotoğraflarda fındıkta doğum olayının 2015 yılına oranla 2016 fındığının çok eksik olduğu açıkça görülüyor. Üreticiler ise yüzde 70 oranında üretimin düşeceğinden emin olduklarını belirterek yeni sezonda tarihi fiyat artışı olacağı yönünde hemfikir olmuş durumdalar ve pazara fındık indirmemekte kararlılar” denildi.

Platforma,  üreticiler tarafından gönderilen fotoğraflar arasında fındığını sigortalatmış üreticilerin hasar tespit raporları da bulunuyor. Bazı üreticilerin don sebebiyle hasarlarının  yüzde 80'i bulduğu belirtiliyor. 

Platform yaptığı açıklamada, “2014 yılında 450 bin ton civarı olan rekolte ile 23 TL olan fındık fiyatları dikkate alınırsa; 2015 yılının 650 bin ton rekoltesinin ise yüzde 50 oranında düşüşü 325 bin tona tekabül ediyor. Üreticiler %70 oranında bir rekolte kaybından emin görünüyorlar. Bu oran ise rekoltenin 250 bin tonlara kadar düşmesi anlamına geliyor. Düşük fiyatlar sebebiyle pazara mal indirmeyen üreticilerin artık morali düzelmiş durumda ve bu fotoğrafları gördükten sonra ellerinde olan 2015 fındığını satmamakta kararlılar. 2015 rekoltesini yüksek görüp fındık fiyatını dip yaptıran tüccar/sanayici ise adeta ava giderken avlanmış durumda. Zira bütün dengeler tersine dönmüş ve kozlar üreticinin eline geçmiş durumda” dedi. (Kaynak:ORDU OLAY)