Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nca, tarımsal üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla 2004 yılından itibaren kullandırılan, düşük faizli kredi uygulamasına 2017 yılında da devam edileceği bildirildi.

Söz konusu karar, 27 Aralık 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda alındı. 8 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar kapsamında, tarımsal üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda, üreticiler ile tarımsal amaçlı kooperatiflere düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.

Kredi verilecek alanlar
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Düzce İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, kredi verilecek tarım ve hayvancılık alanlarını şöyle sıraladı: “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kredi verilecek konular arasında, damızlık süt sığırı yetiştiriciliği, damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği,  büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan besiciliği, arıcılık, kanatlı sektörü, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, hindi besiciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri avcılığı, yaygın hayvasnal üretim,  kontrollü örtüaltı tarımı, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi, yurt içinde üretilen sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımı, süs bitkisi üretimi, iyi tarım uygulamaları, organik tarım faaliyetleri, yaygın bitkisel üretim, çok yıllık yem bitkisi üretimi, tarımsal mekanizasyon, traktör, modern basınçlı sulama, arazi alımı, tarımsal amaçlı kooperatiflerin uyguladıkları üretim projeleri, sözleşmeli üretim, lisanslı depoculuk yatırımları/soğuk hava deposu yatırımları, stratejik bitkisel üretim, sera modernizasyonu ve yenilenebilir enerji kaynakları bulunuyor.” Kabaoğlu ayrıca kredi almak isteyen çiftçi veya kooperatiflerin T.C. Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne başvurması gerektiği uyarısı yaptı.