Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erkin Avcı, Kayıt dışı istihdamla mücadele ve kayıtlı istihdamın teşviki adına yıl boyunca etkin çalışma yaptıklarını bildirdi. Avcı, 2009 yılından bu yana Düzce’de yapılan denetimlerde 141 kayıtsız işyeri, bin 199 sigortasız işçi tespit edildiğini belirtti.

BİN 199 SİGORTASIZ

Kayıt dışı işlem hakkında yıl boyunca yaptıkları çalışmalara ilişkin Avcı, “Denetim birimimiz bize gelen ihbarlar üzerine bu ihbarların doğruluğu adına çalışmalarına devam ediyor. Denetim faaliyetlerimizi başlattığımız tarihten itibaren tespit ettiğimiz 141 kayıtsız işyeri vardı. Yapılan denetimler sonrası 141 işyerini kurumumuzun işyeri tescil kayıtlarına dahil etmişiz. Bu işyerleri üzerinden sigortası gösterilmemiş olarak tespit edilmiş bin 199 sigortalı vardı. Sigortalı çalıştığı halde sigortasız gösterilmiş ve bizim denetimlerimiz sayesinde sigortası yapılmış. Sigortasız işçi çalıştıran işverenlere de gerekli cezai işlem yapılmış. Biz kurum olarak fiili çalışma arıyoruz. İsteğe bağlı sigortalı mantığını kullanmayıp bir yerde çalışıyormuş gibi kendini gösteren 89 kişinin de sigortalılığını iptal ettik.” dedi.
Erkin Avcı, önümüzdeki haftalarda işyerlerine bilgilendirme amaçlı ziyaretlerde bulunacaklarının da altını çizdi.

Avcı, ”Mobil denetim aracımız piyasada çalışıyor. Bu aracımızı daha çok denetimlerde değil, bilgilendirmelerde kullanmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde işyerlerimizde faaliyetlerde bulunarak birebir anlatacağız. ”diye konuştu.

TENEZZÜL ETMEYİN

Avcı, Kayıt dışı istihdamın yanı sıra SGK'nın anlaşmalı boşanmaları da mercek altına aldığına dikkat çekti ve vatandaşlara yasal olmayan işlemlerden uzak durmaları uyarısında bulundu.
Avcı, “Babasının vefatının ardından onun maaşını alma adına muazzalı bir şekilde maaşı alma adına bize başvuran 131 kişinin de maaşı iptal edildi. Asıl ceremesini tespit edildiklerinde yaşıyorlar. Talebimiz usulsüz yasal olmayan işlere tenezzül etmemeleri. Kendileri bu işe girmeseler bile bu şahısları engellemeleri. Alo 170 ihbar hattımız 24 saat açık. Etkin kullanımı usulsüzlükleri azaltmada katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLCEK

Avcı, Tarımla uğraşan vatandaşların gerek kayıt altına alınabilmesi gerekse sosyal güvencelerin sağlanabilmesi amacıyla tevkifat uygulamasına yıl başından bu yana getirilen yeni kolaylık hakkında bilgi verdi.
Avcı,“Yeni yıl itibariyle bölgemizde yoğun tarımsal faaliyetler nedeniyle tarım işçilerimiz ve tüccarlarımızın yıllardır uyguladığı tevkifat uygulaması ile ilgili düzenlemeye başlandı. 01.01.2014 tarihinden bu yana artık yapılan alımlarda tevkifat uygulaması ile ilgili kurumumuzun açmış olduğu e-kesinti ile takip etmeye başlamış oluyoruz. Çiftçilerimizin bize müracaat ederek bir şifre almaları gerekiyor. Şifre ile bizim hazırladığımız programı kullanarak borçları varsa onların kontrolünü yapabiliyorlar. Borçlarını ve Toplam alımının da yüzde 5’ni geçmemek kaydıyla kesinti yaparak bize intikal ettirmeleri gerekiyor. Bunlar önceden manuel ortamlarda yapılabiliyordu. Zorlukları vardı. Yeni uygulamada elektronik ortamda yapılabildiği için bu sıkıntı ortadan kaldırılmış olacak. Hem tüccarlarımız hemen çiftçiler ilk başlarda elektronik bağlantı ile sorun yaşayabilir. Bunun ile ilgili ticaret borsası ile yaptığımız ortak projede çiftçilerimizi bilgilendireceğiz.” şeklinde konuştu.

Haber: S. KAŞKIR