Mesleki Yeterlilik Belgesi başvuruları başladı. Düzce'de ilk başvuruların alanı inşaat sektörü oldu. Kardeniz İnşaat'ta çalışan 70 kişi için Düzce TSO'da teorik sınav ve mülakat gerçekleştirildi. İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektöründeki 48 meslek dalında yeterlilik belgesi olmayanlar, 26 Mayıs 2016'dan itibaren çalışamayacak.

  

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından standardı yayımlanan 48 meslekte çalışanlar için alma zorunluluğu getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi için müracaatlar başladı.

 

Teorik sınav ve mülakat

25 Mayıs 2016 tarihine kadar sürecek başvurulara kapsamında Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın, TOBB İştiraki olan MEYBEM A.Ş. ile yürütmekte olduğu protokol kapsamında, üyelerin başvuruları alınmaya başlandı. Aralarında Kardeniz İnşaat'ın da bulunduğ üç adet inşaat firmasının, “ahşap kalıpçı”, “duvarcı”, ”sıvacı”, ”betonarme demircisi” ve “iskele kurulum elemanı” olmak üzere, toplam 75 adet mesleki yeterlilik belgesi başvurusu ile ilgili teorik sınav ve mülakat aşamaları odada gerçekleştirildi. Uygulamalı sınavlar ise bu hafta içerisinde başvuruda bulunan üyelerin şantiyelerinde yapılacak. Tebliğ gereği olarak, 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra yapılacak olan denetlemelerde, mesleki yeterlilik belgesi olması gerektiği halde, bu zorunluluğu yerine getirmeyen işverenlere her bir kişi için ve her ay başına olmak üzere 500 TL idari para cezası tahakkuk ettirilebilecek, ayrıca bu cezalar geriye dönük olarak hesaplanabilecek.

 

Düzce'de faaliyet gösteren Kardeniz İnşaat'ta çalışan 70 işçi de belgeyi alabilmek için Mesleki Yeterlilik uygulama sınavında ter döktü.