Maliye Bakanlığı yurtiçi ve yurtdışındaki tüm mükelleflerle 'beyaz bir sayfa açma' konusunda ilk sınavda 80 milyar liralık yapılandırma ile başarılı olurken, sırada bu yılsonuna kadar süresi olan yurtdışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi sınavı var. Bu kapsamda bazı hesaplamalara göre, yurt dışından 135 milyar TL'sinin varlık barışı kapsamında Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. YeniŞafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre; vergisiz olarak getirilme imkanı teşvik edilen düzenleme ile ilgili tebliğ yayımlandı. Yapılandırma Kanunu'nda tereddütlere yol açan bazı ifadeler tebliğle giderildi. Yurtdışından getirilecek varlıklarla ilgili vergilendirme olmayacağı ve inceleme yapılmayacağı yönünden her türlü güvence verildi.

SON TARİH 31 ARALIK
Buna göre, 6736 sayılı Kanun'un 7'nci maddesi çerçevesinde yurtdışındaki varlıkların gümrükler, bankalar ve finansal aracı kuruluşlar üzerinden 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varları serbestçe tasarruf edebilecekler. Yine gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri sahip oldukları, Türkiye'de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlarını, 31 Aralık 2016 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın kanuni defterlere kaydedebilecekler. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek.

HER TÜRLÜ GÜVENCE VERİLDİ
Kanunun 7'nci maddesinin 6'ncı bendinde ortaya çıkan bazı ifadelerin yurtdışındaki mükellefler üzerinde tereddüt oluşturduğu iddiaları ise Maliye Bakanlığı'nda üst düzey bir yetkili tarafından 'lüzumsuz tereddüt' ifadeleri ile değerlendirildi. Yetkili, yurtdışındaki mükelleflerin tereddütlerini tebliğ ile giderdiklerini belirtti.

PARA CEZASI KESİLMEYECEK
Maliye Bakanlığı yetkilisi, söz konusu bentte; “Bu şekilde Türkiye'ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılmayacak. Vergi cezası ve idari para cezaları kesilmeyecek.” ifadesinin yer aldığını hatırlattı.