Altının fiyatı alıp başını giderken vatandaş kadar kuyumcular da dertli. Kuyumcular, “Altının onsu şu anda bin 540'larda geziyor. Yani ne demek oluyor bu? Altının fiyatı 5 kat arttı demek. Normalde her şeyin değeri yerinde dururken altın, hızla arttı. Bu da esnafın durumunu güçleştiriyor. Memurun aldığı ücret aynı dururken altına gelen büyük zamlar altına olan ilgiyi azalttı. Geçen sene 10 gram altın alan bir kişi bu sene ancak 3 gram alabiliyor. Ne oluyor satış iki dakikada durdu. Hal böyle olunca vatandaş altın alamadığı için, esnaf da satamadığı için her iki taraf da mağdur oluyor. " diyor.
Çeyrek altının 125 TL'lik fiyatı ile tarihi rekorunu yazdığı belirtilirken, "Türkiye'de çeyrek altın şu an en üst seviyede. O kadar yüksek seviyede, ilk defa bu kadar üst bir rakamı gördü çeyrek altın. Çeyrek altın, altın çağını yaşarken vatandaş takı olarak alamaz hale geldi. Bunun üzerine gram altınlar ve bunun yanı sıra teneke altın olarak tabir edilen çeyrek altın taklidi 8-14 ayar çeyrek altın görüntüsündeki altınlar çıktı.

Kuyumcular altın alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da şu uyarılarda bulunuyor. "Gram altın olarak satılanlardan külçe altınlar var. Bunların gramlığı var, 5 gramlığı, 10, 50, 100 gramlığı, kilogramlığı var. En zararsız olan altın külçe altını. Vatandaş işlenmemiş altın alırsa satarken de zarar etmez. Bunun haricinde piyasada çok rahat bulabileceği mamul Cumhuriyet Ata dediğimiz kulpsuz altınlardır. Yatırım için en mantıklı olanı külçe altını, arkasından da Cumhuriyet altını geliyor. "

Haber; R. BAL