Harcamaların yoğunlaştığı eylül ayında vatandaş, bütçesini nasıl denk getireceğini düşünürken, esnaf borçlarını ödemeyi, yatırım yapmayı bekliyor.

Tatil döneminin kapanmasıyla evlerine dönen vatandaş, kış için bakliyat, salça, yağ alırken, bir kısmı da evini boşaltarak kiralık ev aramaya başladı. Evlerini değiştirenler boya-badana yaptırırken, ev eşyasını da yenilemeye başladı.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala ise öğrenciler, çantadan önlüğe okul ihtiyaçlarını karşılamak için anne-babalarıyla alışverişe çıkmaya başladı.

Üniversiteye yeni başlayanlar ev bulma telaşına girerken, bir yandan da evlerini döşemek ve boyama-badana yaptırmak için kısıtlı bütçelerinden harcama yapıyor.

Ramazan Bayramı sonrası gelin ve damat adayları, ev aramaya, ev eşyası satın almaya başladı.
Mevsim itibariyle en şanslı ayın Eylül olduğu vurgulanırken, Eylülde okulların açıldığı, bakliyatın mahsulünün ortaya çıktığı, kırsal kesimlerde düğünlerin olduğu, borçların ödendiği belirtildi.

Eylül ayı ile birlikte tatil döneminin kapandığını, fabrikaların tam kapasite ile çalışmaya başladığını anlatan yetkililer, piyasadaki para hareketinin kontrolü için çok önemli bir zamanlama dilimi olduğunu söyledi. Bu dönemin esnaflar için de emekliler ve memurlar için de önemli olduğu kaydedildi.

Ev kiralanması, boşalması, tayinlerin çıkmasının Eylül ayına denk geldiğini vurgulayan yetkililer, "Dolayısıyla bereket ayı deriz, hasat ayı deriz, bağ bozumu deriz" dedi.

Haber; H. İŞCAN