1 Ocak 2010’dan itibaren yürürlükten kaldırılan YTL ve YKr’ler, halen birçok vatandaşın elinde bulunuyor. Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilen paraları vatandaşlar daha farklı yöntemlerle elden çıkarmaya çalışıyor.
Özellikle dönüşüm oranı yüzde 50’ya ancak yaklaşan madeni YTL ve YKr’ler, pazarlarda değiştirilmeye çalışılıyor. Yeni yıla girilmesiyle birlikte elde kalan madeni paraları ayıran vatandaşlar, YTL ve YKr’lerle alışveriş yapıyor.
Birçok pazarcı, yeni yılın ilk günlerinde YTL ve YKr’ye karşı hazırlıklı ve duyarlı olsa da vatandaşlar birçok satıcıyı eski parayla kandırmayı başardı. Bazı vatandaşlar ise hazırlıksız yakalanarak pazarcının verdiği YTL ve YKr’leri aldı.
Her ne kadar 1 Ocaktan itibaren tedavülden kalkmış olsa da madeni YTL ve YKr, küçük esnaf ve vatandaşlar arasında dolaşmaya devam ediyor.
Bursa Pazarcılar Odası yetkilileri, vatandaşların pazar yerlerinde YTL ve YKr’yi pazarcıya verdiğini ancak almaya gelince itiraz ettiğini belirterek, pazarcıları eski paralar konusunda uyardı.
1 Ocak 2010 tarihinden itibaren, Yeni Türk Lirası banknotlar 10 yıl boyunca (31 Aralık 2019 tarihi mesai bitimine kadar), YTL madeni paralar ise 1 yıl boyunca (31 Aralık 2010 tarihi mesai bitimine kadar) Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilecek ve değiştirilebilecek.