Bir zamanlar toplumda orta direk olarak bilinen memurların artık yoksulluk hatta açlık sınırında yaşam sürdüğünü gözler önüne seren araştırmaya göre, memurların büyük bölümü kirada oturuyor, bankaya ev borcu ödüyor, kırmızı et yiyemiyor, evinin dışında sosyal hayata katılamıyor ve tasarruf edemiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)  resmi verileri kullanılarak hazırladığı rapora göre, sayıları 3 milyon 6 bine ulaşan memurların aldıkları maaşın yüzde 59'u, yani yarıdan fazlası konut, ulaştırma ve gıda harcamalarına gidiyor. Araştırma, memurların, genel tüketicilerden farklı olarak en yüksek harcamayı gıdaya değil yüzde 22 ile konuta yaptığını ortaya koydu. Memur harcamalarında ikinci sırada yüzde 21'le ulaştırma yer alırken gıda harcaması yüzde 16 ile üçüncü sırada kaldı.

Raporda, “Bu durum memurların konut ve ulaşım harcamalarını karşılayabilmek için gıdalarından kestikleri sonucunu veriyor” denildi. Araştırmaya göre, memurların yüzde 28.7'si, iki çocuklu, yüzde 24.3'ü ise tek çocuklu çekirdek aile olarak yaşıyor. Çocuksuz memur ailesi yüzde 17'yi bulurken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrılarına rağmen üç ve daha fazla çocuğu olan aile oranı yüzde 9'da kaldı. Araştırmaya göre memurların yüzde 53.2'si kendi evinde, yüzde 28.6'sı ise kirada oturuyor. Memurların yüzde 12'si lojmanda, yüzde 6.2'si ise kira ödemeden anne, baba ya da akrabasının evinde kalıyor.

Memurların yarıdan fazlası kendi evinde otursa da yüzde 35'i bankalara her ay konut kredisi ödüyor. Yüzde 58'i ise hiçbir tasarruf yapamadan maaşını tümden harcıyor, ay sonunu zor getiriyor. Rapora göre memurların yüzde 30.1'inin otomobili yok. Buna karşılık yüzde 5.3'ü iki otomobil sahibi.

Rapordaki en çarpıcı sonuçlardan biri ise beslenmede ortaya çıktı. Rapora göre, ülke genelinde 838 bin 770 memur hanesine hiç kırmızı et girmiyor. Et girmeyen hanelerde 2 milyon 300 bin kişi yaşadığı, bunların da 560 binin 0-15 yaş grubundaki çocukların oluşturduğu belirtilen raporda, bu durumun gelecek nesillerin sağlığına ilişkin ciddi tehdit işaretleri verdiği ifade edildi. Ayrıca memurların yüzde 46.5'i dışarıda bir lokantada yemek yiyemiyor, yüzde 85'i sinema ya da tiyatroya gidemiyor, yüzde 94'ü gazete alamıyor, yüzde 86'sı dışarıda eğlenceye katılamıyor. Buna karşılık yüzde 47'si sigara tüketiyor.

Memurların yaşadıkları sıkıntı akla asgari ücretle geçinmek zorunda kalan ve aile geçindiren vatandaşları getirdi. Memurlar bile sıkıntı yaşarken asgari ücretle geçinenler, yaşanan kötü durumu gözler önüne serdi.


Haber: M.AYDIN