Vergi ödemelerini yapamayanların beklediği vergi affıyla ilgili beklenen haber geldi. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre; vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılıyor. Ayrıca belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, belediyelere ödenmesi gereken paylar hariç, beyana dayanan vergilerde ve 2016’ya ilişkin 30 Haziran’dan önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları da yeniden yapılandırma kapsamında yer alacak.

30 Haziran öncesini kapsayacak

Yapılandırmalar, 30 Haziran da dahil, bu tarihten önceki dönemi kapsayacak. Vergi affından yararlanmak isteyenler Ekim ayı sonuna kadar vergi daireleri ile sosyal güvenlik kurumu dairelerine müracaat edecek ve vergi borçlarına yönelik Kasım ayından itibaren, prim borçlarına yönelik ise Aralık ayından itibaren taksitli ya da peşin ödeme yapabilecek.

Taksit seçenekleri

Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun gereğince ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen tutarlar bu hüküm çerçevesinde ödenirse, binde 2 faiz alacağından vazgeçilecek. Vergi Borcu Taksitlendirme başvurularında 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme seçeneği sunuluyor. Taksitler birer ay atlayarak ödeniyor.

50 lira altındaki alacaklardan vazgeçilecek

Öte yandan Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ve SGK’ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve vadesi 31 Aralık 2011 tarihinden önce 50 liranın altında olan düşük tutarlı alacakların tahsilinden de vazgeçilecek.