Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, ilçe oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gümrük vergisinin buğdayda yüzde 130'dan yüzde 45'e, arpada ise yüzde 35'e düşürülmesi üzerine tepki gösterdi. Basın açıklaması yapan Öztürk, hükümetin gümrük vergisini düşürülmesiyle çiftçi-tüccar-sanayici zincirinin koptuğunu hububat piyasasının bozulduğu söyledi. Türkiye genelinde alım satım durmuş vaziyette olduğunu belirten Öztürk, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım yapmasını istedi.

Çiftçimize ölümü gösterip sıtmaya razı etmemelidir
Öztürk, “Sanayici düşük gümrükle buğday ithal edeceğim diye tüccardan mal almıyor tüccarda mal elimde kalacak düşüncesi ile çiftçiden buğday almıyor dışardan şuan buğday gelmemesine rağmen gümrüksüz alım söylemi bile yattı. Türkiye genelinde alım satım durmuş vaziyettedir. Toprak mahsullerinin TMO acil olarak hiç beklemeden devreye girmesi makul bir müdahale alım fiyatı açıklaması piyasada istikrarın yeniden sağlanması gerekmektedir. TMO'nun piyasaya geç girerek çiftçimize ölümü gösterip sıtmaya razı etmemelidir” dedi.

Üretimimiz önümüzdeki yıllarda tamamen dip yapacak araziler boş kalacaktır
Düzce’de çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı 12 bin 228 dönüm alanda buğday, 1035 dönümde de arpa ekimi yapıldığının bilgisine veren Öztürk, “Kayıt dışı ekimlerle birlikte 25 bin dönüm buğday ve arpa ekimi bu kanundan etkilenmişlerdir. Maliyetlerimiz yüksek, verim rakamlarımız düşük. Çiftçimizi buğday ve arpada koruyacak tek unsur gümrük vergileriydi. Oda ortadan kalkınca bu maliyetlerle buğday ve arpa ekimimiz ve üretimimiz önümüzdeki yıllarda tamamen dip yapacak araziler boş kalacaktır” şeklinde konuştu.

Hiç beklemeden devreye girmeli piyasada istikrarı yeniden sağlamalıdır
Türkiye’deki mazot fiyatlarının gelişmiş ülkelere kıyasla yüksek olduğunu dile getiren Öztürk, “Hükümet bu kararı yeniden değerlendirip bu karardan vazgeçmelidir. Toprak mahsullerinin acil olarak hiç beklemeden devreye girmeli piyasada istikrarı yeniden sağlamalıdır. TMO'nun piyasaya ne kadar geç girerse çiftçimiz o kadar çok zarar edeceği ve bunun sancısının yıllarca süreceği bilinmelidir” diye konuştu.


Haber:Y.SEVER