Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geçen hafta vergi dairesi başkanlıklarına gönderilen yazı ile Türkiye çapında ilk 100 vergi rekortmeni açıklanmadan, illerin vergi rekortmeni listelerini açıklamamaları istendi. Geçen yıl Türkiye geneli ve diğer iller listelerini açıkladıkları halde İstanbul vergi rekortmeni listesi uzun süre açıklanmamıştı.
Gelir Vergisi beyanı 25 Mart'ta yani perşembe akşamı saat 17.00'de sona erecek. Birçok mükellef elektronik ortamda beyanname gönderiyor. Postayla gelecek bildirimler için mart ayının sonuna kadar beklenecek. İl vergi dairesi başkanlıkları daha sonra ilk 20-30'a giren mükellefleri Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderecek.
Türkiye çapında rekortmenlerin açıklanmasının 7 Nisan'dan sonraki bir tarihte yapılmasının planlandığı belirtildi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ise kira geliri elde edenlerle ilgili değerlendirme yaptıktan sonra listeyi açıklayacak.
Beyanda süre sona erdi
2009 yılında elde edilen gelirlerin beyanı Sart ayında yapılıyor. 1 Mart'ta başlayan beyan dönemi dün akşam sona erdi. Gelir Vergisi; kişilerin şahısları adına elde ettiği gelirleri ifade ediyor. Kişiler, yaptıkları faaliyetlerden elde ettikleri gelirleri Sart ayında vergi dairelerine beyan ediyorlar. Vergi daireleri de "özendirici" olması için Sart ayı bittikten sonra en çok vergi ödeyeceğini kendisine bildiren mükellefleri kamuoyuna ilan ediyor. En çok vergi ödeyeceğini beyan eden ilk 100 mükellef "vergi rekortmeni" olarak kamuoyuna duyuruluyor.
Maliye Bakanlığı teknolojideki ilerlemeler sayesinde vergiye ilişkin bilgilere çok daha rahat ulaşıyor. Elektronik ortamda alınan beyannameler sayesinde son yıllarda vergi rekortmenleri genelde mart ayının son günleri ile nisan ayının ilk haftasında açıklanabiliyor. Ancak geçen sene yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bu sene devreye girdiği öğrenildi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın geçen hafta vergi daireleri başkanlığına bir yazı gönderdiği ve bu sene ilk defa vergi daireleri başkanlarından rekortmenlere ilişkin ilk bilgileri kendine göndermesini istediği belirtildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı gelen bilgileri merkezde toplayacak ve Türkiye genelini öncelikle kendisini duyuracak.