Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi dairelerinin düzenlediği ve bildirimde bulunulması gereken evraklar artık elektronik ortamda tebliğ edilebilecek. Buna ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylelikle; e-tebligat Sistemi'ni kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükellefler, elektronik tebligat talep bildirimine 1 Nisan 2016 tarihinde başladı.

E-Tebligat nedir?

Elektronik Tebligat'ın kısaltması olan e-tebligat, Vergi Usul Kanunu ile Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, e-tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesi olarak tanımlanıyor. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğuracak.

Sisteme dahil olunmazsa ceza var

E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılacak. Bu mükelleflere re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılacak.

E-Tebligat Sistemi'nin faydaları

Hizmet kalitesini arttırması beklenen e-tebligat sistemi ile bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunması amaçlanırken, belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceği garantisi verilerek, mükelleflere "güvenilir olduğu" aşılanıyor. 1 Nisan itibariyle fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemlerinin, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirileceğinin altı çiziliyor. Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığı, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakılmıyor. Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken e-tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmuyor. E-tebligat sistemiyle yapılan tebligatların kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı belirtilerek doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostu olduğu vurgusu yapılıyor.

Haber:C.ÜSTÜNER