Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye'de fındık üretiminin yoğun olduğu Doğu Karadeniz'deki üreticiler, mevsim itibarıyla hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle 2014 ürünü fındık için endişeli. Üreticiler, "Yalancı Bahar" olarak tabir edilen ve mevsim şartları nedeniyle yüksek seyreden hava sıcaklıklarının fındık bitkisini yanıltacağını, erken çıkacak fındıkta ürün kaybı yaşanabileceğini belirtiyor. Yetkililer de bu yönde endişelerini dile getiriyor…
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ulusal Fındık Konseyi Üyesi ( UFK ) ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle fındık mahsulünün tehlike altında olduğunu belirtti.

 

"Temennimiz sıcaklıkların bir an evvel mevsim normallerine dönmesi ve bizim de bu korkulu rüyamızın bitmesi" diyen Başaran, bu sıcak havaların fındığın gelecek yılki verimini etkileyeceğini kaydetti.

 

Başaran, "Fındık bu yıl 25 gün erken harekete geçti. Önümüzde daha kış var. Şubatın sonu var, mart ayı var. Bu dönem içerisinde sıcaklıkların eksinin altına düştüğünde önemli ölçüde zarar görecek. Temennimiz sıcaklıkların bir an evvel mevsim normallerine dönmesi ve bizim de bu korkulu rüyamızın bitmesi. Ama her ne olursa olsun bir etkilenme olacağı kesin. İster istemez rekolteyi etkiyecektir. Böyle gittiği vakit çok büyük risk olacağı kesin." diye konuştu. Havaların böyle gitmesinin bu yılki fındık piyasasını da hareketlendirdiğine işaret eden Başaran, bu durumun üreticinin kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.