Hastanelerin özel sektör tarafından yapılmasını öngören tasarı, TBMM gündemine geldi. Tasarı, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca yapılan tesislerin özel sektör eliyle yaptırılması, mevcut tesislerin yenilenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tasarıyla ilgili olarak, "Özel sektöre hastane yaptırıyoruz, donanımını koyduruyoruz" dedi.Tasarıyla getirilecek "Kamu Özel Sektörü Modeli"nde yatırım ve hizmetlerin maliyet, risk ve kazanımları kamu ve özel sektör arasında paylaşılacak. Ancak, projede, zaman aşımı, maliyet aşımı, bakım onarım gibi yaklaşık 30'u aşkın risk özel sektörün sorumluluğunda olacak.
Bakan Akdağ, "Bütün riskleri özel sektörün yüklenmesini sağlıyoruz. Tamiratını, tadilatını, bir takım hizmetleri özel sektöre yaptırıyoruz, karşılığında ihale sonucuna göre belirlenmiş olan yıllık kira ve hizmet ödemeleri yapıyoruz. Şirket eksik bir iş yapmışsa kirasından düşüyoruz. Bu modelde işin peşinden koşan idare yerine özel sektör oluyor. Eksiklik olursa kiradan düşülüyor, cezaları var. Özel sektör işi en kısa zamanda bitirmek, kiralarını alabilmek için işini aksatmamak zorunda." Dedi.
"Personeli kamu istihdam edecek"
Söz konusu modelde devletin hizmet sağlayıcılar üzerindeki otoritesi devam ederken, doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli mevcut durumda olduğu gibi kamu tarafından istihdam edilecek. Bu model çerçevesinde yapılan tesisler 49 yıllığına yüklenici özel sektöre kiralanacak, bu sürenin sonunda çalışır vaziyette Sağlık Bakanlığına devredilecek.

HABER:H.İŞCAN