AK Parti’nin mecliste son getirdiği düzenleme ile Kızılay, Yeşilay, Darülaceze, Darüşşafaka ve Türk Hava Kurumu'na verilen devlete ait taşınmazların yarı fiyatına satış imkanı getiren bir önerge verdi.

Torba Yasa ile Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da değişiklikler yapan hüküm ile ilgili Genel Kurul’a bir önerge sundu. 5 Ocak’ı 6 Ocak’a bağlayan gece AK Parti’nin Meclis’e getirdiği Hazine’ye ait taşınmazların vakıflara yarı fiyatına satılmasına olanak sağlayan önerge, mecliste sert bir tepki ile karşılaştı.

Kızılay, Yeşilay, Darülaceze, Darüşşafaka ve Türk Hava Kurumu taşınmazlarının değerinin yarısına satılmasının önünü açan düzenlemesi tartışmalara neden oldu. Tartışmalar üzerine AKP, CHP’ye Hazine mallarının vakıflara yarı bedeline satışına ilişkin önergeden vazgeçme sözü verdi. Ancak Hazine mallarının Hükümet’in belirleyeceği vakıflara 49 yıllığına bedelsiz tahsisinin yolu açıldı.

Darülaceze Başkanlığı, Darüşşafaka Cemiyeti ve Türk Hava Kurumu lehine, kuruluş amaçlarına uygun kullanılmak üzere mülkiyeti Hazineye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde 49 yıl süreyle bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilmesini veya Harçlar Kanunu'nda yer alan harca esas değerin yarısı üzerinden doğrudan satılabilmesini öngören önerge, ayrıca Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile öğrencilere yönelik eğitim ve yurt faaliyeti bulunan kamu yararına çalışan derneklere de aynı hakkı tanıyor.