Çeyrek altın fiyatları, altın fiyatlarının hareketlenmesi ile yatırımcısını mutlu ederken, piyasayı zorluyor. Kuyumcular yükselen çeyrek altın fiyatları yüzünden satışların düştüğünden yakınırken, yatırım amaçlı çeyrek altın alan vatandaş memnun. Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen, altın piyasasındaki son durum hakkında sorularımızı yanıtladı.

“Ülkenin boğuştuğu sıkıntılardan kaynaklanıyor”

Sezen, altının yükselmesini şöyle açıkladı:  “Bugün itibariyle çeyrek altın 200 TL, altın gramı da 121 Lira oldu. Son günlerde ülkemizde olan olaylardan dolar yükseldi. 2,800’lerden 3 liraya yaklaştı. Dolardaki yüzde 8-9’luk büyüme altına yansıdı. Altında 111’lerden 120’lere çıktı. Bu tamamıyla ülkemizin boğuştuğu sıkıntılardan kaynaklanıyor. Dünyada altın ons olarak yükselmedi. Ülkemizde de yükselmedi. Dolar yükselince altına da yansıdı. Çünkü altını biz dışardan dolarla alıyoruz. Doların değeri yükseldikçe altına da yansıyor.”

“Yastık Altı Kalmadı”

Sezen, vatandaşın yastık altı diye tabir edilen altınları da bozdurduğunu ve elinde altın kalmadığını dile getirdi.

Sezen, “ Vatandaşın bozduracak altını almadı. Diğer bir değişle yastık altı kalmadı.  Çünkü son 5-6 yıldan beri bankalarda altın hesapları çıktı. Vatandaşlar şimdi ondan pişman. Çünkü altın hesabından geliri yok. Mesele 120 liraya altın hesabı açtırıyorlar.  1 yıl sonra altın 110 liraya düştüğü zaman banka paralarını 110 liradan ödüyor. Yani ana para korumalı açmıyorlar. 120 liralarını bile vermiyorlar. Bırakın yükselmesini düşük veriyorlar. Paralarını kullanıyorlar.” dedi.

“Fiyat beğenmiyorlar”

Fındık piyasasını örnek vererek sözlerine devam eden Sezen, elinde altın olan vatandaşların da fiyat beğenmediğini belirtti. Sezen, “Altın bozduracak olan insanlarımız yine fiyat beğenmiyor. Mesela fındık gibi düşünün.  2 sene önce 5-6 lira olan Fındık 20 lira oldu, insanlar 30 lira olsun diye bekledi. Şimdi 7-8 lira oldu bekliyorlar. Altında öyle 120 liraya çıktı, altın bozduracak olan insanlar fiyat beğenmiyorlar. Bizde insan olarak doyumsuzluk var. Altın 120 lira değil 500 lira olsa yine vermeyecekler. Ama dediğim gibi her zaman kar ediyor.  Gördüğü en yüksek fiyata yeniden çıkabiliyor. En güzel yatırım aracı altın.” diye konuştu.

Takıların yerini, ev aldı!

Düğün sezona yaklaştığımız bugünlerde Sezen, günümüzde evlilik yapacak çiftlerin eskisi gibi altına yatırım yapmadığına dikkat çekti. Sezen, günümüzde gelinlere takılan bilezik, set gibi altınların yerine aileler, gayrimenkule yatırım yapmayı tercih ettiğini söyledi.

Sezen, “Eskiden gelinler isterdi, bilezik, set, yüzükler falan… Bunlar İnsanların alım gücünden azalmaya başladı. Bir de insanlarımız bilinçlenmeye başladı.  ‘Karşı tarafa çok altın aldırayım anlayışı’ gitti. Evlilik yaşı yükseldi. Evlenen gençler daha kültürlü olmaya başladı. Biraz daha gerekli şeyleri alıyor. Evimiz olsun kira vermeyelim istiyorlar. Fuzuli masraf yapmamaya çalışıyor. Bir de alın fiyatları çok yüksek. Eskisi gibi düğünlerde altın almaya kalsanız 30-40 liraya geliyor. Altın sektörümüz piyasamız çok yukarda.”ifadelerini kullandı.

“Altın bu fiyatlardan düşmez!”

Sezen, son olarak yatırım yapacaklara şu tavsiyede bulundu:  “Altın bu fiyatlardan düşmez. Muhakkak alacaklar. Altın bir şekilde sembol olmuş. Yatırım amaçlı altın alanlara külçe altın tavsiye ediyorum. En az zararı onlarda ederler. Bunları alırken de 24 ayar olmasına dikkat etsinler. Takı amaçlı ise 22 ayarını alsınlar.”

HABER;S.KAŞKIR