Son 10 yılda en çok ve en az yatırım teşvik belgesi verilen iller açıklandı. 2 organize sanayi bölgesini içerisinde barındıran ve ilçelere de ihtisas OSB'lerin açılması için çalışmaların sürdüğü Düzce teşvik yatırımlarında umduğunu bulamadı. Geriye dönük 10 yılda yapılan teşvik yatırımlarına göre Düzce iller sıralamasında kendisine alt sıralardan yer buldu.


Teşvikte İstanbul'un "aslan payı"nı aldığı görülürken, Düzce en az yatırım teşvik belgesi alan iller arasında yer aldı. İstanbul'a sağlık sektöründe son 10 yılda 216 yatırım teşvik belgesi verildi. Megakente, teşvik belgeleri sonucu 2 milyar 324 milyon liralık yatırım yapıldı ve 24 bin 990 kişiye istihdam sağlandı.
Bu yıl en az yatırım teşvik belgesi alan iller arasında gösterilen Düzce’ye 19 ille birlikte sabit yatırım tutarı 137 milyon lira olarak gerçekleşti.


Yatırım teşvik belgesi düzenlenen yatırımların faaliyete geçmesi ile bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi, sağlanan istihdam, gerçekleştirilen üretim ile ihracatta artış sağlaması hedefleniyor. Yeni teşvik sisteminde 4. bölgede yer alması dolayısıyla çevre illere oranla avantajlı gösterilen Düzce’nin en az yatırım alan iller arasında çıkması ilin ekonomik anlamda daha gelişmesi adına girişimlerin arttırılması gerektiğini gösterdi.

 

Haber; S.KAŞKIR