Araçların satış, devir ve tescil hizmetlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre; tescil edilmiş araçların satış, devir ve her türlü tescil işlemlerini kayıt altına almakla sorumlu olan noterler, araçların tescil belgeleri ile plakalarını verecek. Noterler tarafından yapılmayan satış ve devir işlemleri geçersiz olacak.

“Daha önce ruhsatın aslı emniyetten alınıyordu”
Bugün itibariyle başlayan yeni uygulama ile ilgili Düzce 4. Noteri Şinasi Zeyrek’ten bilgiler aldık.

Konu hakkında konuşan Zeybek, “Türkiye Noterler Birliği araç tescil programı yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bugün itibariyle ikinci el araç satışları ve bazı sıfır araç satışlarında ruhsatlar doğrudan noterlikler tarafından verilmeye başlanmıştır. Daha önce ikinci el araç satışı noterliklerde olduğu zaman, araç satış sözleşmesi noterde yapılıyordu alıcıya geçici tescil veriyorduk, alıcı emniyete gidip ruhsatın aslını emniyetten alıyordu.” dedi.

“Hem zaman bakımından hem de para bakımından çözüm”
Bu yasa ile vatandaşların emniyete gitmesine gerek kalmadığını aktaran Zeyrek, şöyle devam etti: “Öyle bir zahmete girmeden doğrudan satış işleminin ardından ruhsatın aslını alıcıya vermekteyiz. Bu durumla birlikte vatandaşımız hem zaman bakımından hem de para bakımından ekonomik bir çözümle karşılaşma olmuştur. Vatandaşımız açısından memnuniyet uyandıran bir durum olmaktadır.”  

“Mağduriyet önlendi”
Yeni düzenlemenin ilk günü hakkında görüş aldığımız Zeyrek şöyle konuştu:

“İlgi normal, bir sıkıntı yok. Gelenlerin bütün noterliklerde işlemleri yapılmaktadır. İlk gün olması sebebiyle bazı durumlarla karşılaşabilmektedir ama bu da çözümlenerek vatandaşın mağduriyeti önlenmiştir.”

“Ekonomik bir durum”
Son olarak fiyatlar hakkında konuşan Zeyrek; “Araç ruhsatıyla birlikte 181 TL. Ayrıca alıcı sigortasını yaptıracaktır. Ekonomik bir durum söz konudur diyebiliriz.” ifadelerinde bulundu.  

Haber: H. GÜRSOY