Bireylerin son zamanlarda yaşadığı ekonomik sıkıntılar Türkiye İstatistik Kurumu’nun ele aldığı bazı konulara da yansıdı. Vatandaşlar ekonomik sıkıntıya bağlı geçimsizlik nedeniyle sıkıntı yaşarken hala yüksek bir kesimin açlık sınırının altında yer aldığı gözlendi.

Yüzde 21,2’si yoksulluk sınırının altında
Hane halkı kullanılabilir fert ortalama gelirinin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı incelendiğinde, yoksulluk sınırının altında yaşayan bireylerin oranının 2016 yılında yüzde 21,2 olduğu görüldü. Hane halkı tipine göre yoksulluk oranı incelendiğinde ise tek ebeveynli ve en az bir çocuğu olan hane halklarının yüzde 28,3'ünün hesaplanan göreli yoksulluk sınırının altında yaşadığı gözlendi. 

 En fazla pay konut ve kira harcamasına ayırdı
 Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25,2 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 19,5 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama grupları ise yüzde 2 ile sağlık ve yüzde 2,3 ile eğitim hizmetleri oldu.

İzolasyon sıkıntısı en planda
 Açıklamaya göre bireylerin yüzde 59,7’sinin oturduğu konutta ev sahibi olduğu, yüzde 24,4’ünün ise kiracı olduğu görüldü. Bireylerin yüzde 42,2’sinin 2016 yılında konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşadığı, yüzde 38,1’nin sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi vb. nedenlerle sorun yaşadığı ve yüzde 24,5’inin trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlar yaşadığı görüldü.

Haber: M.AYDIN